Site Loader

Publicació de la memòria de 2021 de l’IBB

 

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) presenta la memòria del centre on es recull tota l’activitat científica, docent i divulgativa que s’ha realitzat durant 2021 (consultable en aquest enllaç).

L’IBB té com a missió la recerca de plantes des de diversos punts de vista com són la botànica, l’entomologia, la biologia evolutiva i l’ecologia amb la finalitat de produir recerca d’excel·lència al camp de la Biodiversitat. El passat 2021 va ser un any ple d’èxits pel centre: es van consolidar els quatre grups de recercaes va captar talent jove, es van obtenir diversos projecte altament competitius, es van obrir noves línies de recerca, i es va augmentar la quantitat de publicacions, així com la seva qualitat. A més, l’estabilització de la situació pandèmica va possibilitar reprendre els treballs de camp (a la memòria trobareu un apartat dedicat a les expedicions fetes el 2021) i els esdeveniments de divulgació que ens permeten tenir un contacte directe amb la ciutadania.

En relació a l’obtenció de projectes, els tres que es van presentar al Plan Estatal de Investigación del Ministerio de Ciencia e Innovación, van ser concedits, amb temàtiques tan dispars com la relació entre la invasivitat i la hibridació de les plantes, el comportament migratori en insectes i l’evolució dels capítols de les plantes compostes. A més, per primer cop a la història de l’IBB, es va aconseguir un projecte del programa europeu LIFE de gestió de les plantes invasores als penya-segats mediterranis.

Pel que fa la producció científica, durant 2021 es van publicar i presentar:

  • 53 articles publicats en revistes incloses al SCI (destacant-ne set que van ser publicats en revistes considerades del primer decil)
  • 11 articles publicats en revistes no incloses al SCI
  • 13 llibres i capítols de llibre
  • 21 comunicacions orals presentades en congressos, seminaris o ponències
  • 15 pòsters presentats a congressos
  • 26 notícies divulgatives al web de l’IBB

També es va publicar el volum 40 de la revista Collectanea Botanica que inclou vuit articles. A la VII Convocatoria de Evaluación de la Calidad Editorial y Científica de las Revistas Científicas Españolas que va tenir lloc l’any 2021, la revista va obtenir el Segell FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología) que reconeix la seva qualitat durant un any.

 

El passat any, l’IBB va acollir un total de 14 estudiants nacionals i internacionals per a realitzar les seves pràctiques al nostre centre. I a més de presentar-se quatre treballs de final de màster i tres treballs de final de grau, es van presentar dues tesis doctorals:

  • Study on the evolution of genome dynamics across the mega diverse genus Begonia L. (Begoniaceae), de Lucía Campos.
  • Exploring the butterfly speciation continuum. A study on butterfly speciation in the transition to genomic techniques, de Joan Carles Hinojosa, que va rebre el premi extraordinari de doctorat de la Universitat Pompeu Fabra.

En el transcurs de 2021, la biblioteca de l’IBB va poder normalitzar les seves activitats, reprenent els serveis de consulta i préstec. I l’augment del fons gràcies a les diverses donacions va fer que es comencessin tasques de reubicació i nova classificació dels llibres.

Quant a l’arxiu, cal assenyalar la catalogació del fons Carlos Pau , amb un total de 3.675 registres i 11.458 imatges, del que es va encarregar la Laura Gavioli. Tanmateix, al web de l’IBB s’hi pot veure una selecció de 118 postals que formen part del fons.

L’any 2021 l’ herbari BC va recuperar la seva plena funcionalitat i es van muntar prop de 3.000 plecs, una dada comparable amb les que teníem prepandèmia. Es va avançar en la classificació i digitalització de la col·lecció de briòfits i la informatització del banc de teixits, que s’ha vist augmentat gràcies a la donació de 953 mostres de teixits vegetals de flora del bosc tropical sec de Nicaragua per part dels investigadors Jesús Gómez-Zurita i Anabela Cardoso. En total, l’any 2021 es van assolir els 183.692 registres, el que representa un 23% del total de plecs estimats que conformen l’herbari BC.

 

La recuperació de la normalitat va fer que es reprenguessin les visites al Gabinet Salvador de la mà de la seva conservadora. També, en motiu de l’esdeveniment Viu Montjuïc, es va realitzar una visita teatralitzada al Gabinet, que va possibilitar que en Joan i en Jaume Salvador cobressin vida gràcies al Teatre Lliure. Alhora, es van posar a disposició de la ciutadania 304 imatges dels llibres de la biblioteca de la col·lecció al portal #MuseuObert.

El control de la situació pandèmica va permetre reprendre l’organització d’alguns esdeveniments presencials, el més destacat fou la celebració de Botànica entre Ciència i Art, realitzat al Jardí Botànic i que va apropar la botànica i l’art a nens i nenes d’entre 3 i 12 anys. A més, es va realitzar la I Biomarató de Flora Espanyola, on l’IBB fou coordinador de l’esdeveniment a Catalunya animant a la recollida de dades de biodiversitat mitjançant la plataforma iNaturalist. I, per últim, cal destacar el projecte HerbArt, que va unir a artistes i científics per a desenvolupar projectes conjunts i que va culminar amb l’ exposició de les obres d’art creades, un llibre d’aquesta i un fòrum .

 

Autora: Inés Fuentes

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies