Esdeveniments

 
Setmana de la Ciència
  • L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) participa activament en la Setmana de la Ciència, una fita anual celebrada durant el mes de novembre a la majoria de països europeus.
  • És una de les iniciatives més importants de divulgació científica. La seva característica principal és que les institucions i centres d’investigació obren les portes durant uns dies perquè la ciutadania conegui els avenços en ciència i les principals línies d’investigació que els científics estan desenvolupant.
  • Busca que el gran públic accedeixi als espais on es desenvolupa el coneixement científic, entrant en contacte directe amb els laboratoris i els investigadors. Hi tenen cabuda tots els formats d’activitat: tallers, exposicions, visites guiades i jornades de portes obertes, trobades entre joves i investigadors, cafès científics, debats, conferències, espectacles, entre d’altres.
  • A Catalunya, la Setmana de la Ciència és una iniciativa organitzada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
  • Durant la Setmana de la Ciència, l’IBB realitza jornades de portes obertes, tallers d’evolució vegetal, d’identificació de plantes, sobre col·leccions científiques, i d’observació d’estructures vegetals a nivell microscòpic. També organitza seminaris i visites guiades als laboratoris, biblioteca i herbari.
  • La informació de les activitats previstes per a cada any apareix a l’agenda de l’IBB, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i del CSIC. Es poden consultar les activitats de les edicions dels anys 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019.
Planta’t al Botànic
  • El Planta’t als Botànic és una jornada organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona per donar la benvinguda a la primavera i a la tardor. Es tracta d’una festa participativa amb activitats diverses i pensades per al públic familiar. Hi ha jornades de portes obertes amb activitats gratuïtes i accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. S’inclouen exposicions, tallers, jocs tradicionals i visites guiades. Es realitzen al Jardí Botànic de Barcelona (JBB), el Jardí Botànic Històric i a l’IBB.
  • S’emmarquen dins del programa d’activitats en parcs, platges i rius metropolitans, on es convida a descobrir els espais de la Xarxa de Parcs Metropolitans, per conèixer la seva vegetació, els entorns naturals i la seva història.
  • L’IBB, a més, participa amb visites guiades a les seves instal·lacions i al gabinet Salvador, a més de la realització de tallers d’identificació de plantes, tallers d’etnobotànica o xerrades.
  • La informació d’aquestes activitats apareix a l’agenda de l’IBB i del Museu de Ciències Naturals de Barcelona amb un mes d’antelació.
EscoLab
  • El Programa Barcelona Ciència de l’Institut de Cultura de Barcelona i el Programa de Cultura Científica de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona promouen la iniciativa EscoLab que compta amb la participació dels centres de recerca per donar-los a conèixer a l’alumnat d’ESO, batxillerats i cicles formatius , mitjançant l’organització d’activitats educatives.
  • S’ofereixen més de 100 propostes diferents de la mà d’investigadors de més de 50 laboratoris o departaments d’investigació. Les activitats consisteixen en tallers o visites que permeten veure la gran diversitat de laboratoris que existeix i entrar en contacte directe amb els seus equips multidisciplinaris i les seves línies d’investigació.
  • Des d’abril de 2015 el IBB participa en aquest projecte oferint tallers d’evolució i de determinació de plantes (els enllaços de les activitats corresponen a l’edició 2018-2019).
  • Es poden consultar les activitats previstes a la pàgina web d’EscoLab.
BioBlitz
  • L’IBB coorganitza el BioBlitz, un esdeveniment anual de descoberta de la natura en l’espai urbà amb participació ciutadana. Durant dos dies es realitza una intensa campanya de prospecció d’una àrea urbana concreta on els científics i la ciutadania elaboren un inventari de la fauna i la flora de la zona escollida. Al BioBlitzBcn, organitzat des de 2010, s’han estudiat, fins ara, les àrees de parc de la Ciutadella, el parc del Laberint i de la muntanya de Montjuïc.
  • Els investigadors de l’IBB participen en la realització d’inventaris específics de plantes vasculars. A més, ensenyen a reconèixer els trets característics de les famílies botàniques més importants i distingir les plantes ornamentals, cultivades i al·lòctones (o exòtiques) de les autòctones (pròpies de la nostra regió). D’altra banda, el ciutadà aprèn com treballen els científics en l’elaboració d’inventaris florístics.
  • Les dades de les primeres cinc jornades del BioBlitzBcn (2010-2014) són consultables al portal de biodiversitat GBIF. S’han publicat 2.099 registres, dels quals 937 pertanyen a plantes vasculars
Saló de l’Ensenyament
  • Des del 2015, l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) participa a l’estand de l’CSIC al Saló de l’Ensenyament que té lloc normalment el mes de març. En aquest estand, a la zona Espai Ciència, alguns investigadors de l’IBB expliquen als alumnes d’ESO i Batxillerat la investigació que es porta a terme al centre i se’ls guia respecte l’elecció dels seus estudis (si els estudiants ho demanen).
  • Se’ls ofereixen activitats ràpides per desenvolupar dins el mateix estand, com ara l’observació de plecs d’herbari amb la lupa binocular o l’observació de pol·len al microscopi.
  • Aquesta participació està coordinada dins de la Unitat de Cultura Científica de la Delegació del CSIC a Catalunya.