INSTITUT

L’Institut Botànic de Barcelona (IBB) és un centre mixt format pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona. L’IBB es fundà l’any 1934 i la primera intervenció del CSIC es produí el 1942, quan es va crear una plaça de Científic Titular que ocupà Pius Font i Quer. L’any 1986 l’IBB es constituí com a centre associat i, un any més tard, s’incorporà el primer Científic Titular de l’etapa moderna de l’IBB. El 1998 es va prendre la decisió de signar un nou acord amb l’Ajuntament de Barcelona, en virtut del qual s’elevà a la categoria de centre mixt.

Tenint en compte la rellevància científica i el volum de les col·leccions, l’IBB és el segon centre botànic d’Espanya. Avui en dia les col·leccions comprenen prop de 800.000 plecs d’herbari. Aquestes col·leccions, així com la biblioteca especialitzada —integrada a la Xarxa de Biblioteques del CSIC i accessible a través d’Internet—, romanen obertes a la consulta de tots els investigadors interessats. L’IBB també conserva el Gabinet Salvador, una de les poques col·leccions naturalistes de la Il·lustració que han arribat als nostres dies. Aquesta col·lecció inclou tota classe de peces (fòssils, petxines, llavors, i productes animals i vegetals diversos, a banda d’un herbari), i una biblioteca científica, mèdica i farmacèutica dels segles XVI al XVIII que és, dins del seu àmbit, una de les més importants del món. Actualment, la investigació de l’IBB es porta a terme en cuatre grups de recerca diferents: Biodiversitat i evolució de plantesGenòmica evolutiva de plantes i etnobotànica, Flora autòctona i al·lòctona: diversitat, coleccions i conservació i Entomologia i interaccions insecte-planta.

L’IBB està situat al Parc de Montjuïc, una de les zones més emblemàtiques de la ciutat tant des del punt de vista cultural com històric. El denominat “edifici històric”, que fou la primera seu de l’IBB, està emplaçat als voltants del Palau Nacional, seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Actualment, l’IBB es troba en un nou edifici, construït l’any 2003 i situat a la part alta del Jardí Botànic de Barcelona (JBB), institució amb la qual manté una estreta relació.