Gabinet Salvador

La família Salvador va ser una coneguda família d’apotecaris i botànics barcelonins que van desenvolupar la seva tasca naturalista entre els segles XVII i XIX. Van dur a terme herboritzacions per la península Ibèrica i Balears, van crear un dels primers jardins botànics de caràcter científic a Sant Joan Despí i van mantenir correspondència i intercanvis de llibres i objectes amb naturalistes de gran rellevància com Joseph Pitton de Tournefort, James Petiver, Herman Booerhave o els germans Jussieu.

Com a fruit de la seva intensa activitat científica i cultural els Salvador van anar creant al llarg de diverses generacions un gabinet científic situat a la rebotiga de la seva antiga farmàcia a la cantonada dels carrers Ample amb Fusteria. El gabinet estava format per una magnífica biblioteca, un herbari (actualment el més antic d’Espanya), documents manuscrits, col·leccions de mol·luscs, fòssils, drogues i diverses peces de vegetals i animals dissecats.

Al segle XIX el gabinet va ser traslladat a una masia del Penedès, propietat de la família, on va romandre ocult fins que Pius Font i Quer va aconseguir trobar-lo el 1923. Arran d’aquest descobriment, les gestions realitzades des de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) van permetre que entre 1938 i 1945 el que quedava del gabinet es traslladés a l’ IBB.

No obstant això, una part del gabinet encara romania perduda. El 2013, gràcies a les gestions per a la preparació de l’exposició Salvadoriana, el Departament d’Exposicions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona va localitzar una part d’aquesta col·lecció fins llavors desconeguda. L’estiu de 2013 l’Ajuntament de Barcelona va procedir a la seva compra i, a continuació, l’IBB va realitzar el trasllat a les seves instal·lacions per reunir-la amb la resta de la col·lecció. El 2014 es va acabar de catalogar la col·lecció, tots les materials van ser revisats i restaurats i se’n va millor la conservació preventiva. Finalment del 2014 al 2016 es va exhibir l’exposició temporal Salvadoriana, on s’explicava la historia del Gabinet i de la família que el va formar.

 

Com visitar-lo
  • Lloc: actualment es troba exposat a la planta zero de l’IBB, on és visitable pel públic. Per motius de seguretat i per garantir la seva correcta preservació, no està permesa l’entrada dins del Gabinet. Les peces que el componen han de ser observades des de l’exterior del vidre que les protegeix. La visita està inclosa dins l’entrada del Jardí Botànic de Barcelona (JBB).
  • Accés: per les taquilles del Jardí Botànic al c. Dr. Font i Quer s/n (confluència amb el passeig Olímpic), Parc de Montjuïc. 30 minuts més tard de l’hora d’apertura de l’exposició fins a 30 minuts abans del seu tancament.
  • Horari: de dimarts a diumenge (dilluns tancat):
    • Novembre, desembre i gener: de 10 a 17h
    • Febrer i març: de 10 a 18h
    • Abril, maig, setembre i octubre: de 10 a 19h
    • Juny, juliol i agost: de 10 a 20h
Per saber-ne més
  • Audiovisual (disponible en línea): elaborat al 2016 amb l’objectiu de reunir en un sol document totes les feines portades a terme per tal d’adequar el material del Gabinet i tenir-lo inventariat per l’exposició Salvadoriana. S’hi expliquen les tasques de restauració, documentació, revisió i digitalització, l’adquisició dels elements que faltaven a la col·lecció, la història del Gabinet, l’exposició Salvadoriana i l’adequació de la sala per la seva obertura al públic.
  • Manual Salvador (consultable en línea): recull de tota la feina feta sobre la col·lecció Salvador, tant des del punt de vista d’investigació en la historia d’aquest gabinet al llarg del temps, com de conservació preventiva, de restauració, de revisió, de catalogació i de recerca en els espècimens; i que va ser publicat al 2019 dins la col·lecció Manuals del Museu.
  • Base de dades: publicada en abril de 2020 a la plataforma en línia Museu Obert on d’una manera molt visual es poden veure tots els espècimens i els camps principals de cada objecte.