Site Loader

LLIBRE: HerbArt, confluències entre art i ciència

En l’obra HerbArt, confluències entre art i ciència, (Edicions UB, 2021), editada per Mar Redondo i Eva Figueras, la flora i l’herbari es tracten com a font d’inspiració, d’estudi i de reflexió des de les mirades creativa i científica.

El llibre aplega un conjunt de treballs que abracen idees sobre l’insubstituïble entorn natural en què vivim i que demostren una clara voluntat de compromís pel coneixement i l’observació del nostre hàbitat. Document científic i de recerca, recull més de quaranta obres d’art il·lustrades a color i perfectament integrades en un disseny acurat i de gran bellesa.

El volum, que inclou una presentació a càrrec del vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB, Agustí Alcoberro, és fruit de la col·laboració d’artistes i científics internacionals que han compartit processos, identificat territoris interdisciplinaris i trobat vincles entre la creació artística, la genètica i l’evolució de plantes. Alguns investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona han col·laborat en el projecte i participat en els següents capítols:

  • Sobre l’origen misteriós de la falguera Pellaea calomelanos: desxifrant l’enigma de la seva arribada a Catalunya– Teresa Garnatje, Daniel Vitales i Jaume Pellicer
  • Ipomoea pes-capre (L.) R. Br. (Convolvulaceae)– Airy Gras i Marisetala Salvatori
  • La ratafia, un licor i moltes coses més: natura, coneixement tradicional, aliment, remei, patrimoni, art – Airy Gras, Teresa Garnatje, Montse Parada i Joan Vallès
  • Ginko biloba y Kalanchoe × houghtonii: dos ejemplos de resiliencia en el mundo vegetal – Neus Nualart i Jordi López Pujol
  • La botànica: entre art i ciència – Oriane Hidalgo, Elodie Hidalgo, Mercè Rocadembosch i Joan Vallès
  • La resiliència i l’herbari Salvador – Neus Ibáñez.

«HerbArt, confluències entre art i ciència» presenta una selecció de textos reunits en forma d’articles científics i treballs col·lectius organitzats en quatre grans blocs. Els tres primers són temàtics i estan centrats en tres fenòmens o característiques de la natura que han inspirat els autors: la fragilitat i la destrucció de la biodiversitat, la contemplació i el benestar dels humans en convivència i comunió amb la natura, i la diversitat i la singularitat de les plantes en determinats territoris. El quart i darrer bloc reuneix textos que posen en evidència la necessitat de compartir sabers entre les disciplines artístiques i científiques.

Extret de la pàgina web de la Universitat de Barcelona

Actualitat

Inici del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «desembre 2022»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   
   

Butlletí de notícies