Site Loader

LLIBRE: HerbArt, confluències entre art i ciència

En l’obra HerbArt, confluències entre art i ciència, (Edicions UB, 2021), editada per Mar Redondo i Eva Figueras, la flora i l’herbari es tracten com a font d’inspiració, d’estudi i de reflexió des de les mirades creativa i científica.

El llibre aplega un conjunt de treballs que abracen idees sobre l’insubstituïble entorn natural en què vivim i que demostren una clara voluntat de compromís pel coneixement i l’observació del nostre hàbitat. Document científic i de recerca, recull més de quaranta obres d’art il·lustrades a color i perfectament integrades en un disseny acurat i de gran bellesa.

El volum, que inclou una presentació a càrrec del vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB, Agustí Alcoberro, és fruit de la col·laboració d’artistes i científics internacionals que han compartit processos, identificat territoris interdisciplinaris i trobat vincles entre la creació artística, la genètica i l’evolució de plantes. Alguns investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona han col·laborat en el projecte i participat en els següents capítols:

  • Sobre l’origen misteriós de la falguera Pellaea calomelanos: desxifrant l’enigma de la seva arribada a Catalunya– Teresa Garnatje, Daniel Vitales i Jaume Pellicer
  • Ipomoea pes-capre (L.) R. Br. (Convolvulaceae)– Airy Gras i Marisetala Salvatori
  • La ratafia, un licor i moltes coses més: natura, coneixement tradicional, aliment, remei, patrimoni, art – Airy Gras, Teresa Garnatje, Montse Parada i Joan Vallès
  • Ginko biloba y Kalanchoe × houghtonii: dos ejemplos de resiliencia en el mundo vegetal – Neus Nualart i Jordi López Pujol
  • La botànica: entre art i ciència – Oriane Hidalgo, Elodie Hidalgo, Mercè Rocadembosch i Joan Vallès
  • La resiliència i l’herbari Salvador – Neus Ibáñez.

«HerbArt, confluències entre art i ciència» presenta una selecció de textos reunits en forma d’articles científics i treballs col·lectius organitzats en quatre grans blocs. Els tres primers són temàtics i estan centrats en tres fenòmens o característiques de la natura que han inspirat els autors: la fragilitat i la destrucció de la biodiversitat, la contemplació i el benestar dels humans en convivència i comunió amb la natura, i la diversitat i la singularitat de les plantes en determinats territoris. El quart i darrer bloc reuneix textos que posen en evidència la necessitat de compartir sabers entre les disciplines artístiques i científiques.

Extret de la pàgina web de la Universitat de Barcelona

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies