Site Loader

LLIBRE: HerbArt, confluències entre art i ciència

En l’obra HerbArt, confluències entre art i ciència, (Edicions UB, 2021), editada per Mar Redondo i Eva Figueras, la flora i l’herbari es tracten com a font d’inspiració, d’estudi i de reflexió des de les mirades creativa i científica.

El llibre aplega un conjunt de treballs que abracen idees sobre l’insubstituïble entorn natural en què vivim i que demostren una clara voluntat de compromís pel coneixement i l’observació del nostre hàbitat. Document científic i de recerca, recull més de quaranta obres d’art il·lustrades a color i perfectament integrades en un disseny acurat i de gran bellesa.

El volum, que inclou una presentació a càrrec del vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB, Agustí Alcoberro, és fruit de la col·laboració d’artistes i científics internacionals que han compartit processos, identificat territoris interdisciplinaris i trobat vincles entre la creació artística, la genètica i l’evolució de plantes. Alguns investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona han col·laborat en el projecte i participat en els següents capítols:

  • Sobre l’origen misteriós de la falguera Pellaea calomelanos: desxifrant l’enigma de la seva arribada a Catalunya– Teresa Garnatje, Daniel Vitales i Jaume Pellicer
  • Ipomoea pes-capre (L.) R. Br. (Convolvulaceae)– Airy Gras i Marisetala Salvatori
  • La ratafia, un licor i moltes coses més: natura, coneixement tradicional, aliment, remei, patrimoni, art – Airy Gras, Teresa Garnatje, Montse Parada i Joan Vallès
  • Ginko biloba y Kalanchoe × houghtonii: dos ejemplos de resiliencia en el mundo vegetal – Neus Nualart i Jordi López Pujol
  • La botànica: entre art i ciència – Oriane Hidalgo, Elodie Hidalgo, Mercè Rocadembosch i Joan Vallès
  • La resiliència i l’herbari Salvador – Neus Ibáñez.

«HerbArt, confluències entre art i ciència» presenta una selecció de textos reunits en forma d’articles científics i treballs col·lectius organitzats en quatre grans blocs. Els tres primers són temàtics i estan centrats en tres fenòmens o característiques de la natura que han inspirat els autors: la fragilitat i la destrucció de la biodiversitat, la contemplació i el benestar dels humans en convivència i comunió amb la natura, i la diversitat i la singularitat de les plantes en determinats territoris. El quart i darrer bloc reuneix textos que posen en evidència la necessitat de compartir sabers entre les disciplines artístiques i científiques.

Extret de la pàgina web de la Universitat de Barcelona

Nomenclatural type catalogue

Events

  «May 2024»
  MonTueWedThuFriSatSun
    
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31