Site Loader

Què tenen en comú l’Illa de Pasqua, els Pirineus i el Carib?

Enguany, l’investigador de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), el Dr. Valentí Rull, ha publicat un llibre sobre la prehistòria de l’Illa de Pasqua, coeditat amb Christopher Stevenson, de la Virginia Commonwealth University (EUA). El llibre ha estat publicat per Springer Nature i és una col·lecció de treballs seleccionats sobre l’assentament, desenvolupament cultural, desforestació i col·lapse sociecològic d’aquesta emblemàtica illa del Pacífic.

Ara en Valentí està escrivint dos llibres més que ja han estat aprovats per Springer i estan previstos per al juliol i desembre del 2023.

 

El llibre que es publicarà al juliol, compta amb la coautoria de Teresa Vegas de la Universitat de Barcelona, i tracta de la història de la vegetació pirinenca durant els darrers 3000 anys (des de l’Edat de Bronze). El llibre es basa en l’anàlisi pol·línica de la seqüència sedimentària varvada del llac de Montcortès, una secció de referència descoberta per en Valentí el 2004 que abasta el registre mediterrani continu d’alta resolució més extens de la dinàmica de la vegetació durant darrers mil·lennis.

Finalment, en Valentí és l’autor del llibre que es publicarà el desembre del proper any, que tractarà sobre l’origen i l’evolució dels manglars del Carib. Aquest llibre també es basa en els treballs palinològics desenvolupats per l’autor als anys 90 i inclou l’origen eocènic d’aquestes comunitats vegetals, la seva revolució oligocènica i la posterior diversificació neògena, així com la resposta dels ecosistemes de manglar a les glaciacions del Pleistocè i a l’impacte humà de l’Holocè.

 

Aquests tres llibres són una mostra de la varietat d’ambients (costers, muntanyencs, insulars, continentals), biomes (tropicals, subtropicals, temperats), intervals de temps (històrics, prehistòrics, mil·lenaris, geològics), cultures (polinèsia, europea, ameríndia), temes (vegetació, clima, eustatisme, tectonisme, antropització) i disciplines (ecologia, evolució, biogeografia) estudiats per en Valentí al llarg de la seva carrera científica (1980-present).

 

Referències:
  • Rull, V. & Stevenson, C. M. 2022. The Prehistory of Rapa Nui (Easter Island). Towards an Interdisciplinary Integrative Framework. Springer Nature, Cham.

  • Rull, V. 2022. The Caribbean mangroves: An Eocene innovation with no Cretaceous precursors. Earth-Science Reviews, 231: 104070.

  • Rull, V., Vegas-Vilarrúbia, T., Corella, J.P., Trapote, M.C., Montoya, E., Valero-Garcés, B. 2021. A unique Pyrenean varved record provides a detailed reconstruction of Mediterranean vegetation and land-use dynamics over the last three millennia. Quaternary Science Reviews, 268: 107128.

Extret del web d’en Valentí Rull

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies