Site Loader

L’Estany de Montcortès: quatre segles amarant cànem per a l’Armada Espanyola

  • L’Armada Espanyola, una de les més poderoses de l’Edat Moderna i un dels principals agents de l’expansió imperial, va confiar en el cultiu i l’amarament de cànem a gran escala per a la fabricació de cordes i veles.
  • La identificació genètica de bacteris específics de l’amarament en els sediments de l’estany de Montcortès aporta proves directes de l’augment de l’amarament del cànem durant el màxim desenvolupament de l’Armada Espanyola (segles XVI-XIX).

Els sediments varvats de l’estany pirinenc de Montcortès (Pallars Sobirà) constitueixen una secció de referència (anual) única d’alta resolució per als darrers tres mil·lennis, que ha proporcionat informació paleoclimàtica, paleocològica i històrica detallada i precisa (Rull et al., 2021). Una característica destacada va ser l’augment significatiu i mantingut del pol·len de cànnabis registrat entre els segles XVI i XIX. Això es va relacionar provisionalment amb una eventual intensificació de les activitats d’amarament, normalment realitzades en aquells temps per la immersió de les plantes de cànem en aigües dures naturals, per separar les fibres de la tija, un procés de maceració mediat per bacteris específics.

 

La coincidència de l’augment del pol·len de cànnabis amb la fase de major desenvolupament de la marina espanyola, quan el cultiu del cànem per a proveir a l’Armada era obligatori en tot el país, donava suport a aquesta interpretació. No obstant això, faltaven proves directes, ja que el pol·len de cànnabis és anemòfil (dispersat pel vent) i té un alt poder de dispersió, pel que podria haver arribat a l’estany des de fonts extralocals.

Un recent estudi publicat a Quaternary Science Reviews va analitzar els gens de l’ARNr 16S sedimentari dels bacteris de maceració del cànem més coneguts (Bacillus, Clostridium, Escherichia, Massilia, Methylobacterium, Pseudomonas, Rhizobium i Rhodobacter) i va confirmar que aquests microorganismes van experimentar un notable increment coetani amb l’apogeu del pol·len de Cannabis i el màxim desenvolupament de l’Armada Espanyola (Rull et al., 2022).

 

Aquesta és una evidència directa de l’amarament i maceració del cànem a l’estany de Montcortès, que actualment es considera un important centre d’amarament per a la producció regional del cànem de l’Edat Moderna, atès que les característiques fisicoquímiques de les aigües de l’estany són especialment adequades per al creixement dels bacteris esmentats. Es tracta del primer registre paleoecològic inequívoc de l’amarament del cànem, pel fet que es basa en la identificació de la comunitat bacteriana realment responsable del procés de maceració.

 

Referències:

 

Autor: Valentí Rull

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies