Site Loader

Celebració del III Simposi Anual de Botànica Espanyola a l’IBB

 

Com cada any, des de la constitució de la Sociedad Botánica Española (SEBOT) l’any 2019, els experts en aquest camp realitzen una trobada anual on intercanvien coneixements i idees sobre una temàtica concreta al voltant de la botànica. En edicions passades els temes tractats van ser Filogènia per a comprendre la diversitat i evolució de grups complexos de plantes (2020) i Hibridació natural i al·lopoliploïdia. Importància en biodiversitat i evolució de plantes (2021). Els passats 25 i 26 de novembre l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) va tenir el plaer d’allotjar el III Simposi Anual de Botànica Espanyola que va tractar sobre Nous reptes en l’estudi de les plantes de muntanya: una perspectiva interdisciplinària.

Primera jornada

El simposi començà la tarda de divendres 25 de novembre amb la seva inauguració de la mà de la directora de l’IBB, la Dra. Teresa Garnatje, acompanyada de la Dra. Oriane Hidalgo i el Dr. Jaume Pellicer, membres del comitè organitzador, donant la benvinguda als assistents. A continuació va tenir lloc la primera ponència d’aquesta edició on la Dra. María Begoña García, del Instituto Pirenaico de Ecología (IPE-CSIC), que ens va explicar la seva experiència en el camp de la biodiversitat, i com la ciència ciutadana i les noves tecnologies poden ajudar a la comunitat científica a través de projectes com Floramon; sobre tot en un escenari de canvi climàtic on la conservació de certes espècies pot córrer perill.

Més tard, el Prof. Juan Carlos Moreno (Universidad Autónoma de Madrid, UAM) i el Prof. Gonzalo Nieto-Feliner (Real Jardín Botánico de Madrid, RJB-CSIC) van presentar els últims avenços realitzats en l’organització del pròxim XX International Botanical Congress. Aquest esdeveniment té lloc cada sis anys i la seva vigèsima edició tindrà lloc a Madrid del 21 al 27 d juliol de 2024. En aquesta ocasió, els grans temes que es tractaran seran els següents: Sistemàtica, filogenètica, biogeografia i evolució; Ecologia, medi ambient i canvi climàtic, incloent les espècies invasores i les interaccions planta-animal; Biodiversitat i conservació; Estructura, fisiologia i desenvolupament, incloent l’Evo-Devo; Genètica genòmica i bioinformàtica i, per últim, Plantes i Societat.

 

La Julia la Clara i els companys del Nacho al costat dels pòsters guanyadors. Foto: Mª Luisa Gutiérrez.

Per finalitzar el primer dia es va procedir a la sessió de pòsters on nombrosos assistents, alguns d’ells estudiants de doctorat que estan realitzant la seva tesi a l’IBB, van mostrar les últimes novetats de les seves recerques. Un jurat format pels ponents del simposi va avaluar la qualitat d’aquests pòsters per a l’entrega de premis que es va celebrar al final del simposi. A la categoria predoctoral les premiades van ser Julia G. Aledo (UAM) amb el seu pòster titulat Functional traits determine the provision of plant services for indigenous peoples in western Amazonia i la Clara Espinosa del Alba (Instituto Mixto de Investigación en Biodiversidad) amb el seu treball Seed longevity patterns in alpine fellfield and snowbed communities. A la categoria postdoctoral el guanyador va ser el Dr. José Ignacio Márquez Corro (Royal Botanic Gardens, Kew i Universidad Pablo de Olavide) amb el pòster Ploidy level variation in Cyperaceae (Poales) family estimated with High-Throughput Sequencing data.

Segona jornada

La segona jornada del simposi va començar el matí de dissabte amb la ponència del Dr. Sébastien Lavergne (Université Grenoble Alpes) sobre la història evolutiva de la flora alpina i el seu potencial de persistència i adaptació a les fluctuacions climàtiques, utilitzant un enfocament que combina l’ecologia, la filogenòmica i els mètodes filogenètics comparatius. La seva investigació posa especial atenció a clades d’espècies que han colonitzat entorns alpins de gran altitud i han desenvolupat notables adaptacions, com per exemple les formes de vida en coixí. A continuació intervingué la Dra. Cristina Roquet (Universitat Autònoma de Barcelona) que forma part de la unitat associada del grup de Biodiversitat i evolució de plantes de l’IBB, que va presentar alguns dels últims resultats del projecte PHYLOALPS, i que també ens va exposar les diferències entre la flora Afromontana i l’Afroalpina tropical; així com l’efecte que tenen els tipus de sòl en l’especiació.

Després de la primera pausa de la jornada va arribar el torn del Dr. Alfredo García Fernández (Universidad Rey Juan Carlos) que ens narrà la seva experiència amb les plantes de muntanya des de diferents aproximacions: l’estudi de poblacions marginals (i si realment ho són), la identificació de microrefugis i els processos microevolutius que van ocórrer al passat, i la viabilitat d’una floració avançada en un context de canvi climàtic. El Dr. Pau Carnicero (University of Innsbruck) va tancar el matí amb la presentació dels seus estudis sobre l’expansió postglacial de les plantes alpines als Dolomites des de múltiples refugis, i els factors que han conduit a això basat en l’expansió de tres espècies de sòl calcari.

Un cop finalitzat el dinar fou el torn del Dr. Luca Pegoraro (Federal Research Institute WSL) la ponència del qual va versar sobre la interacció planta-pol·linitzador als Alps i com els sistemes de monitoratge ens poden ajudar a realitzar el seu seguiment, així com els reptes tecnològics que això suposa. Per a finalitzar el cicle de ponències, la Dra. Airy Gras (Emory University i Universitat de Barcelona) ens va parlar de la importància de l’Etnobotànica i de com l’estudi dels usos tradicionals de les plantes generats en poblacions de muntanya poden contribuir a afrontar reptes actuals i futurs.

 

Foto de grup dels assistents al III Simposi de Botànica celebrat a l’IBB. Foto: Mª Luisa Gutiérrez.

Abans de tancar el III Simposi, es va donar a conèixer quina serà la pròxima ciutat que acollirà la IV edició del simposi, la votació de la qual s’havia produït aquella mateixa jornada. La seu de Lleó, la candidatura de la qual porta com a nom Col·leccions científiques: un patrimoni natural i cultural únic per a la recerca present i futura fou la guanyadora. La nostra més sentida enhorabona als organitzadors Estrella Alfaro Saiz i Carmen Acedo Casado (Universidad de León) i Pablo Muñoz Rodríguez (Oxford University i Universidad Complutense de Madrid).

En aquest enllaç podreu consultar el llibre de resums i esperem veure-us el pròxim any a Lleó!

 

Autora: Mª Luisa Gutiérrez

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies