Site Loader

Catàleg virtual de tipus nomenclaturals

L’herbari BC de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) és la tercera col·lecció més important de la península Ibèrica, amb més de 800.000 plecs, incloent l’herbari general, col·leccions històriques i de criptogàmia. S’estima que inclou uns 10.000 plecs tipus, és a dir espècimens en els quals es van basar els botànics per descriure nous taxons (espècies, subespècies o varietats). Recentment, s’ha publicat el catàleg virtual dels tipus nomenclaturals que permet als usuaris descobrir aquests plecs, consultar-ne les dades i veure’n les imatges.

Els exemplars tipus són de vital importància per als botànics que intenten determinar l’aplicació correcta d’un nom, i sovint es conserven i s’informatitzen per separat degut al seu valor patrimonial. Hi ha diverses categories diferents de tipus, els més comuns són:

  • Holotip: l’únic exemplar designat com a tipus d’un tàxon per l’autor original en el moment en què es va publicar el nom i la descripció d’aquest tàxon.
  • Isotip: un exemplar duplicat de l’holotip.
  • Sintip: qualsevol dels dos o més exemplars que figuren a la descripció original d’un tàxon quan no s’ha designat un holotip.
  • Lectotip: espècimen escollit posteriorment per un investigador a partir d’aquells exemplars originals disponibles quan l’autor del tàxon no va indicar cap holotip.
  • Neotip: espècimen escollit posteriorment per un investigador quan s’han perdut o destruït tots els exemplars disponibles originals de l’autor del tàxon.

El catàleg virtual té un cercador que permet buscar els plecs per gènere, espècie, infraespècie, recol·lector i per país de procedència. Els resultats de les cerques permeten conèixer tota la informació referent als plecs: localitat, data de recol·lecció, exsciccata, nom del recol·lector, la imatge o imatges relacionades i trobar-lo a la base de dades de biodiversitat GBIF.


Per ara, el catàleg virtual permet accedir a 4.065 plecs que ja estan digitalitzats i identificats com a tipus a l’herbari. Això suposa que, un 40% dels plecs tipus que s’estima que hi ha a l’herbari BC ja es poden consultar. I, amb les tasques d’identificació i digitalització que se segueixen duent a terme, s’espera que es vagin incorporant nous plecs al catàleg.

Dels tipus disponibles actualment el 56,6% són de tàxons descrits a nivell d’espècie i entre els epítets infraespecífics el que més predomina són els noms de varietat (30,1%). Els plecs estan recol·lectats a 48 països diferents, sent els més comuns Espanya, amb un 41,1% dels plecs i Marroc amb el 32,3 %. El catàleg inclou tipus de les diferents col·leccions que es conserven a l’herbari BC, principalment de l’herbari general però també de col·leccions històriques i de les col·leccions de criptogàmia indicant sempre que sigui possible el tipus de tipus.

Tipus* Lectotip Holotip Isotip Neotip Sintipus Altres TOTAL**
Herbari General 2301 105 85 295 3 69 150 3.008
Cadevall 6 1 7
Costa 6 2 8
Cuatrecasas 149 129 26 304
Hieraciotheca 4 4
ICHN 1 1
Lichen-Werner 54 54
Ruiz & Pavón 71 137 208
SBB 3 1 4
Sennen 373 45 3 20 17 3 461
Trèmols 4 4
Vayreda 1 1 2
TOTAL 2918 153 88 500 3 86 317 4.065

* Inclou aquells tipus que no estan identificats segons el tipus de tipus.
** Inclou tipus dubtosos o altres exemplars considerats d’interès taxonòmic com poden ser epitips (espècimen escollit quan el lectotip o holotip no són prou clars per a la identificació del tàxon), paratips (altres espècimens citats a la publicació original per l’autor del tàxon), topotips (espècimens recol·lectats a la localitat on es va descriure el tàxon) o exemplars de noms que no es van arribar a descriure enlloc i es consideren, segons el codi de nomenclatura, noms nuus o nomen nudum.

El patrimoni que es conserva a l’IBB és molt extens: des del Gabinet Salvador (que està obert al públic), l’herbari BC amb les seves col·leccions històriques o l’arxiu de l’IBB, on s’hi conserva documentació de la fundació del centre, correspondència d’importants botànics catalans com Pius Font i Quer o il·lustracions d’artistes com Suzanne Davit o Eugeni Sierra. Ja fa anys que l’IBB treballa per fer més accessible el seu patrimoni, així ho ha demostrat amb les diverses digitalitzacions de l’herbari i la possibilitat de consultar-les en línia, la publicació de la col·lecció Salvador a #museuobert o l’exposició virtual de postals del fons Carlos Pau.

El catàleg virtual de tipus nomenclaturals de l’herbari BC és un pas més en la millora de l’accessibilitat del patrimoni de l’IBB i s’espera que sigui una eina útil tant per a investigadors com per a públic interessat en botànica.

Autors: Inés Fuentes, Eduard Farràs, Neus Nualart i Neus Ibáñez

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «març 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
      
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   

Butlletí de notícies