Site Loader

Exposició de postals del Fons Carlos Pau Español

 

L’exposició virtual de postals del fons Carlos Pau Español és un recull de 118 postals, les més significatives i interessants, dividides per àrees geogràfiques o temes representatius del Fons d’arxiu Carlos Pau Español (CPE). El Fons està format per més de 4.000 documents (cartes, postals, factures, etc.) que l’autor va guardar des del 1872 fins al 1937, any de la seva mort. El conjunt va ser donat aquest mateix any a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) on es conserva gràcies a l’estreta relació que Pau tingué amb Pius Font i Quer, fundador de l’IBB. Una primera part del fons ja s’havia catalogat prèviament i la part que restava per treballar ha estat digitalitzada el 2021 gràcies a la donació del Dr. Uriach i pròximament, tot el conjunt de documents estaran disponibles en línia.

Dins del fons, les postals representen un 17% del material estudiat (266), mentre que la gran majoria de documents (un 80%) són cartes i, el restant altres documents com factures, rebuts, etc. La gran presència de postals en el Fons CPE es pot veure explicada pel fet que, les postals no només eren una manera d’enviar salutacions o records des de llocs visitats, si no la manera més econòmica i ràpida de comunicar-se.

carlos pau español, pius font i quer, germà sennen, 1936, postal antiga

Postal amb la fotografia, d’esquerra a dreta, del Germà Sennen, Carlos Pau i Pius Font i Quer, 1936.

Amb l’objectiu de posar en valor i mostrar una part del Fons CPE s’ha preparat aquesta petita exposició en línia amb una mostra de les postals, que s’han dividit per àrees geogràfiques i artístiques. L’interès principal recau en la possibilitat d’apreciar ciutats, monuments o obres d’art de principis del segle XX. El tema més representat és el Col·legi de la Bonanova a Sarrià perquè eren postals enviades pel Germà Sennen, important botànic de l’època i un dels principals corresponsals de Pau, que era professor en aquesta escola i segurament tenia accés a aquest material de la institució. També són molt interessants les postals que mostren pobles catalans i grans ciutats espanyoles o europees, ja que ens permeten veure com s’han modificat amb el pas del temps.

carlos pau, germà sennen, escola salle bonanova, postal

Visita l’exposició de postals del fons Carlos Pau Español


Aquest projecte ha estat realitzat gràcies a la donació del Dr. Uriach.

logo uriach

Autores: Laura Gavioli, Neus Ibáñez i Inés Fuentes

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies