Site Loader

Neix XenoPlants

Des de fa aproximadament una setmana és operativa la pàgina web de XenoPlants, grup de recerca que ha nascut amb l’ànim d’estudiar tots els aspectes de les plantes al·lòctones (des de la detecció primerenca de noves espècies fins a la seva caracterització ecològica i genètica, passant per l’elaboració de checklists i catàlegs), i amb vocació tant nacional com internacional.

La gènesi d’aquest grup, però, cal remuntar-la a ja fa una pila d’anys, quan alguns de nosaltres vam començar a endinsar-nos en l’estudi de les plantes al·lòctones –llavors encara generalment mal anomenades “exòtiques”—, un camp d’estudi inèdit fins a aquell moment a la nostra institució però també (amb alguna notable excepció) a la resta de centres de recerca i universitats del nostre país. Tot i una certa “timidesa” en els seus inicis, la línia s’ha anat consolidant alhora que ha anat atraient a un nombre creixent d’investigadors, fins al punt d’arribar a la necessitat d’institucionalitzar, en certa manera, aquest nou pol de recerca botànica.


XenoPlants, tot i que ja té al sarró un bon grapat de publicacions sobre plantes al·lòctones (vegeu Publications), està d’enhorabona perquè ha aconseguit darrerament els dos primers projectes de gestació pròpia, un finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació del govern espanyol i l’altre per la Unió Europea dins el Programa LIFE. També es preveu la publicació ben aviat del catàleg de la flora al·lòctona dels Països Catalans (projecte de tesi d’un dels investigadors de XenoPlants, el Carlos Gómez-Bellver), el que representa una veritable fita per al coneixement florístic del país i que hauria d’esdevenir una eina molt útil per als gestors de la biodiversitat.

Malgrat que la pàgina web està encara en una versió molt preliminar i, a més, de moment només està disponible en llengua anglesa, esperem que sigui d’utilitat i esteu tots convidats a enviar-nos suggeriments per tal de millorar-ne els continguts.

Autor: Jordi López-Pujol

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies