Fons Joan Cadevall i Diars

Joan Cadevall i Diars (Castellgalí, 1846 – Terrassa, 1921) fou un botànic i geògraf dedicat a l’ensenyament i pioner en la publicació d’una flora de Catalunya il·lustrada. Durant tota la seva vida va crear el seu propi herbari, que avui en dia es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB). Cadevall, abans de la seva mort, començà la redacció de la Flora de Catalunya publicant els tres primers volums. Els quatre volums de l’obra pòstums, van ser publicats gràcies a la feina de Pius Font i Quer.

El fons Cadevall, datat entre 1893 i 1921, es conserva a l’IBB gràcies a la donació que va fer l’any 1920 a la Junta de Ciències Naturals de Barcelona, d’on Cadevall havia sigut membre entre 1905 i 1910. El fons està distribuït en quatre caixes formades per 63 unitats documentals simples i 83 unitats documentals compostes. Es pot consultar més informació sobre el fons al Catàleg de la Xarxa de Biblioteques i Arxius del CSIC.

 

Contingut del fons

  • Correspondència mantinguda amb altres botànics i recol·lectors com Carlos Pau, Pius Font i Quer i el Germà Sennen, així com amb institucions botàniques nacionals i internacionals.
  • Manuscrit original de l’obra Flora de Catalunya que Cadevall inicià el 1905 (7 lligalls i 1.236 quartilles) i finalitzà Font i Quer l’any 1937 amb l’ajuda de Carlos Pau i Werner Rothmaler (16 lligalls). És la primera recopilació de les espècies botàniques de Catalunya.
  • 1.892 fitxes descriptives del seu herbari, 400 fitxes de bolets i etimologies de tàxons.

Pel que fa la correspondència amb Font i Quer i Carlos Pau, es pot observar en ella com discutien i parlaven sobre les determinacions d’espècie de la flora compilada per a realitzar la Flora de Catalunya.