Fons Frederic Trèmols i Borrell

Frederic Trèmols i Borrell (Cadaqués, 1831 – Barcelona, 1900) fou catedràtic de farmàcia químico-inorgànica i botànic. Fou membre destacat de l’escola catalana moderna de botànica i influí sobre el seu alumne, Carlos Pau, en l’assignatura de farmàcia, amb qui intercanvià cartes sobre determinacions i classificació de les espècies vegetals. També destaca pels seus estudis en el gènere Hieracium a Catalunya de la mà d’Antoni Cebrià Costa Cuixart, Ramon Masferrer i Manuel Compañó. Juntament amb Costa, estudià la fil·loxera i els seus efectes i l’any 1879 viatjà als Estats Units per ampliar el coneixement sobre els ceps americans i estudiar la possibilitat de substituir el ceps peninsulars afectats per aquests espècimens.

Fou també un dels fundadors i principals conservadors de la Societat Botànica Barcelonesa i, des de la Société Helvétique pour l’Échange des Plantes i juntament amb botànics com Rodríguez Femenias, Estanislau Vayreda i el comte de Torrepando, van proposar la formació d’un herbari per a l’estudi de la flora ibèrica. L’herbari Trèmols inclou 12.944 espècimens majoritàriament recol·lectats a Catalunya i es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB).

L’any 1908 l’herbari, junt amb l’arxiu, fou donat per la vídua de Trèmols a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), i durant els anys trenta del segle passat fou objecte d’una important revisió i modificació, sobretot a càrrec d’Antoni Marcos (1900-?), sota la supervisió de Pius Font i Quer i d’Antoni de Bolòs. Tant l’herbari com l’arxiu documental van ser cedits per la RACAB al IBB l’any 1925, junt amb altres herbaris històrics. El fons de l’arxiu es pot consultar al Catàleg de la Xarxa de Biblioteques i Arxius del CSIC.

 

Contingut del fons

  • El seu arxiu comprèn una caixa amb documents datats entre l’any 1866 i 1905, encara en fase d’ordenació.

Destacar el catàleg de l’herbari Trèmols que està disposat en fitxes i quartilles amb la relació de famílies, espècies i subespècies de plantes agrupades segons els volums de l’herbari original.