Herbari de fongs

La col·lecció de fongs fa referència, majoritàriament, als cossos fructífers i altres estructures reproductores. En pocs casos es conserven restes del miceli, excepte en mixomicets i fongs paràsits.

Les mostres es conserven deshidratades, dins de sobres de paper i en capses de cartró. La col·lecció es troba pendent d’ordenar i informatitzar. Es guarda dins les instal·lacions de l’herbari, on la temperatura i la humitat són controlades per a evitar l’aparició de paràsits i garantir-ne la conservació.

S’estima que la col·lecció inclou més de 3.000 mostres. Hi ha recol·leccions d’eminents micòlegs com Romualdo González Fragoso (1862-1928), iniciador dels estudis de micologia a la península Ibèrica o de Pius Font i Quer. Una gran part d’aquesta col·lecció prové de l’intercanvi de material amb altres herbaris europeus com per exemple l’exsiccata Mycotheca Fennica (1934-1953) de Johan Ivar Liro amb fongs procedents de Finlàndia.

Cal indicar també l’existència de col·leccions de fongs dins la secció de criptògames dels herbaris històrics de la família Salvador, Bernades, Ramon de Bolòs, Vayreda i Trèmols.

A l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) també es conserva la col·lecció pròpia de l’Associació Micològica Font i Quer que inclou sobretot espècimens del territori català.