Fons de la família Salvador

La família Salvador va ser una família d’apotecaris i botànics barcelonins que va desenvolupar la seva tasca naturalista entre els segles XVII i XIX. Com a fruit de la seva intensa activitat científica, cultural i d’intercanvi d’objectes d’estudi amb naturalistes de gran rellevància, al llarg de diverses generacions varen reunir una col·lecció de gran valor científic i històric. Aquest gabinet de curiositats comprèn una magnífica biblioteca, un herbari (el més antic d’Espanya), documents manuscrits, col·leccions de mol·luscs, fòssils, drogues, minerals i diverses peces de vegetals i animals dissecats (més informació). Actualment el gabinet es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) on és visitable.

El fons Salvador forma part del patrimoni de l’IBB gràcies a les gestions del seu fundador, Pius Font i Quer. Aquest botànic, coneixedor de la importància de la família i del llegat material que havien deixat, va aconseguir localitzar el Gabinet l’any 1923 i la col·lecció va ser parcialment rescatada el 1938, en plena Guerra Civil. Posteriorment es va fer una compra d’una segona part de l’arxiu l’any 2013 per part de l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta adquisició no només es va ampliar el fons de correspondència amb més cartes de gran valor, sinó que també es van incorporar altres documents de caràcter personal, judicial, econòmic o estudis científics.

De la col·lecció Salvador s’ha fet un inventari preliminar amb 2.113 registres, els documents ocupen un total de set metres lineals de prestatgeria. I d’aquests registres, 377 estan catalogats al Catàleg de la Xarxa de Biblioteques i Arxius del CSIC i 15 d’ells estan digitalitzats i disponibles a SIMURG.

 
Contingut del fons

  • Correspondència (incloent algunes còpies de les cartes enviades) amb intermediaris i científics europeus com Petiver, Tournefort, Boccone, Bernard, Jussieu i Pourret que facilitaven els intercanvis de peces.
  • Documents de gestió com rebuts de compra.
  • Quartilles il·lustrades amb dibuixos d’insectes.
  • Documentació relativa al Gabinet, com el llibre de visites.
  • Anotacions i textos de caràcter professional i científic: impresos sobre l’ús de medicaments, documents sobre la cria d’animals, etc.
  • Llibre de registre de cartes i comptes.

El fons també inclou documents d’altra mena com un bitllet promocionant el “Espectáculo de la gran ballena”, làmines arrencades de llibres, textos religiosos i fins i tot un manuscrit de Joaquín Salvador que conté apunts d’àlgebra, geometria i mecànica.