Fons Carlos Pau Español

Carlos Pau Español (Sogorb, 1857-1937) fou un farmacèutic i una autoritat en taxonomia vegetal gràcies a la seva gran aportació en la descripció de noves espècies i la redacció de més de 300 articles. Malgrat això, la comunitat científica mai el va reconèixer i la seva activitat principal va ser la farmàcia durant més de 50 anys.

El llegat material que deixà Carlos Pau (biblioteca, herbari i arxiu) es troben conservats en dues institucions diferents. L’herbari i la biblioteca es conserven al Real Jardín Botánico de Madrid i l’arxiu es conserva a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB).

El fons Carlos Pau, datat entre 1873 i 1937, està format per més de 4.000 documents (nou caixes i 1,5 metres lineals d’arxiu), que van ser donats pel propi Pau a Font i Quer abans de morir.

Durant l’any 2021 es va dur a terme la catalogació i digitalització del fons gràcies a la donació del Dr. Uriach i està ara publicat. El fons ja està catalogat i es pot consultar a l’arxiu.

 

Contingut del fons

  • El fons està format majoritàriament per la correspondència que Pau mantingué amb botànics i farmacèutics del caire del Germà Sennen, Joan Cadevall, José Cuatrecasas o Pius Font i Quer, entitats científiques i administracions, tant nacionals com internacionals.
  • Part de la correspondència està escrita en postals. Això és degut a que en aquella època l’ús de les postals per a comunicacions ràpides o temes puntuals eren molt freqüents degut al seu cost reduït en comparació a les cartes. No totes les 266 postals presenten una imatge al dret, sinó que només presenten l’estructura per a indicar l’adreça i l’espai pel segell, permetent que el remitent pogués escriure en ambdues cares. Amb l’objectiu de posar en valor i mostrar aquesta part del patrimoni que conserva l’IBB, s’ha preparat una petita exposició en línia amb una mostra de les postals rebudes per Carlos Pau. En ella es poden veure imatges de països i ciutats o obres d’art del principi del segle XX.
  • Documents de gestió familiar com factures i rebuts.