Site Loader

Som a l’Antropocè? Aviat ho sabrem

L’any vinent, el Grup de Treball sobre l’Antropocè (AWG) té previst presentar la proposta de l’”Antropocè” com una nova època geològica posterior a l’Holocè. Aquesta proposta serà analitzada per la Comissió Internacional d’Estratigrafia (ICS) i, si s’aprova, s’enviarà a la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) per a la seva ratificació.

Si la ICS aprova i la IUGS ratifica la proposta, l’Antropocè, sense cometes, s’inclourà a la Taula Cronoestratigràfica Internacional (TCI), que és la referència per a la història de la Terra, igual que la Taula Periòdica dels Elements per a la Física i la Química, o el Sistema de Classificació Taxonòmica per a la Biologia.

La proposta de l’AWG, en la seva versió actual, no s’ajusta a les normes estratigràfiques vigents, com han declarat repetidament els membres de l’ ICS i de la IUGS, i la probabilitat d’èxit és molt baixa. Pocs qüestionen que l’ésser humà ha transformat profundament el sistema Terra i el seu funcionament, la qual cosa ha obert una nova fase històrica de la humanitat i que, sin hi ha canvis profunds en el sistema socioeconòmic actual, el nostre planeta pot superar un llindar crític de no retorn cap a un estat insostenible. Però si això justifica la formulació d’una nova època geològica o no és una altra qüestió.

L’inici proposat de l’”Antropocè” va des de mitjan segle XX, amb la Gran Acceleració, fins fa diversos mil·lennis, amb la Revolució Neolítica. Font: Clipartmax.

Els detalls de la controvèrsia i els requisits per a la definició formal d’una nova època geològica poden llegir-se en un llibre de divulgació i en alguns articles publicats fa alguns anys per Valentí Rull (consulteu l’apartat de referències bibliogràfiques).

El tema del “Antropocè” ha inundat les publicacions i els mitjans de comunicació científics i populars, i el terme ja és utilitzat per molts com un concepte ben establert sense necessitat d’aprovació científica formal. Molts creuen fins i tot que el terme ja ha estat aprovat per les organitzacions científiques corresponents, la qual cosa és una invenció dels mitjans de comunicació.

Caldrà esperar a l’any que ve per a trobar una solució però, mentrestant, podem preguntar-nos: i si l’”Atropocè” no es formalitza com una nova època geològica? Rull va preguntar a diversos actors clau en la controvèrsia, entre ells, els membres de l’AWG, de l’ICS i de la IUGS, i va escriure un breu document amb les respostes que li van donar (veieu la referència a sota).

Però cal dir que només aquells que es preocupen per les pautes científiques, com les de la Taula Periòdica dels Elements o el sistema de classificació taxonòmica, haurien de preocupar-se per aquest debat.

 

Referències

Autor: Valentí Rull

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «febrer 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
     

Butlletí de notícies