Site Loader

Nous estudis en la classificació del complex Carthamus-Carduncellus

Un equip d’investigadors de l´Institut Botànic de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Madrid ha estudiat el complex Carthamus-Carduncellus que està format per 50 tàxons distribuïts a la Conca Mediterrània i l’Oest asiàtic. La divisió d’aquest complex ha estat sempre molt controvertida i fins ara s’han proposat tres classificacions taxonòmiques diferents: incloure totes les espècies del complex dins un únic gènere (Carthamus L.), dins dos gèneres (Carthamus i Carduncellus Adans.) i dins quatre gèneres (Carthamus, Carduncellus, Femeniasia Susanna i Phonus Hill). Aquests canvis en la classificació impliquen també importants canvis nomenclaturals donat que el nom del gènere forma part del nom binomial de l’espècie (ex. Carthamus lanatus); tot això s’ha traduït en un elevat nombre de combinacions nomenclaturals noves, arribant, fins i tot, el cas de que alguna espècie del complex ha estat subordinada dins els quatre gèneres.


Per intentar aclarir això, es van realitzar filogènies moleculars amb marcadors nuclears i plastidials i es van analitzar mitjançant coalescència de multiespècies. Els resultats donen un gran suport a la classificació basada en quatre gèneres, per la qual cosa es proposa mantenir aquesta hipòtesis.

 

Article de referència

Vilatersana, R., Calleja, J.A., Herrando-Moraira, S., Garcia-Jacas, N. and Susanna, A. 2022. Molecular insights on the conflicting generic boundaries in the Carduncellus-Carthamus complex (Compositae). TAXON.

Autors: Roser Vilatersana, Núria Garcia-Jacas i Alfonso Susanna

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «febrer 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
     

Butlletí de notícies