Site Loader

Som a l’Antropocè? Aviat ho sabrem

L’any vinent, el Grup de Treball sobre l’Antropocè (AWG) té previst presentar la proposta de l’”Antropocè” com una nova època geològica posterior a l’Holocè. Aquesta proposta serà analitzada per la Comissió Internacional d’Estratigrafia (ICS) i, si s’aprova, s’enviarà a la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) per a la seva ratificació.

Si la ICS aprova i la IUGS ratifica la proposta, l’Antropocè, sense cometes, s’inclourà a la Taula Cronoestratigràfica Internacional (TCI), que és la referència per a la història de la Terra, igual que la Taula Periòdica dels Elements per a la Física i la Química, o el Sistema de Classificació Taxonòmica per a la Biologia.

La proposta de l’AWG, en la seva versió actual, no s’ajusta a les normes estratigràfiques vigents, com han declarat repetidament els membres de l’ ICS i de la IUGS, i la probabilitat d’èxit és molt baixa. Pocs qüestionen que l’ésser humà ha transformat profundament el sistema Terra i el seu funcionament, la qual cosa ha obert una nova fase històrica de la humanitat i que, sin hi ha canvis profunds en el sistema socioeconòmic actual, el nostre planeta pot superar un llindar crític de no retorn cap a un estat insostenible. Però si això justifica la formulació d’una nova època geològica o no és una altra qüestió.

L’inici proposat de l’”Antropocè” va des de mitjan segle XX, amb la Gran Acceleració, fins fa diversos mil·lennis, amb la Revolució Neolítica. Font: Clipartmax.

Els detalls de la controvèrsia i els requisits per a la definició formal d’una nova època geològica poden llegir-se en un llibre de divulgació i en alguns articles publicats fa alguns anys per Valentí Rull (consulteu l’apartat de referències bibliogràfiques).

El tema del “Antropocè” ha inundat les publicacions i els mitjans de comunicació científics i populars, i el terme ja és utilitzat per molts com un concepte ben establert sense necessitat d’aprovació científica formal. Molts creuen fins i tot que el terme ja ha estat aprovat per les organitzacions científiques corresponents, la qual cosa és una invenció dels mitjans de comunicació.

Caldrà esperar a l’any que ve per a trobar una solució però, mentrestant, podem preguntar-nos: i si l’”Atropocè” no es formalitza com una nova època geològica? Rull va preguntar a diversos actors clau en la controvèrsia, entre ells, els membres de l’AWG, de l’ICS i de la IUGS, i va escriure un breu document amb les respostes que li van donar (veieu la referència a sota).

Però cal dir que només aquells que es preocupen per les pautes científiques, com les de la Taula Periòdica dels Elements o el sistema de classificació taxonòmica, haurien de preocupar-se per aquest debat.

 

Referències

Autor: Valentí Rull

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies