Site Loader

El papilionari de l’Institut Botànic de Barcelona: Un espai experimental i per a divulgació

El passat mes de maig del 2022 es va inaugurar una nova instal·lació a l’Institut Botànic de Barcelona (IBB): el papilionari, un espai polivalent que servirà tant per a la recerca com per a activitats de divulgació.

El papilionari és un projecte impulsat pel Phylomigration Lab que lidera l’investigador de l’IBB Gerard Talavera, dins del grup de recerca d’Entomologia i Interaccions Insecte-Planta. Aquest espai permetrà criar i mantenir colònies de vàries espècies de papallona i de les seves plantes hoste, amb l’objectiu d’investigar preguntes d’interès sobre el seu comportament, ecologia i evolució. Les funcions del papilionari també s’emmarquen dins del programa de ciència ciutadana Butterfly Migration, que busca donar a conèixer el fenomen migratori en papallones i promoure la participació ciutadana en el monitoratge dels seus moviments i dels seus llocs de cria arreu del món. Amb aquesta finalitat, el papilionari, que estarà operatiu tot l’any, es convertirà en una eina més per a les activitats educatives i de divulgació del centre, mitjançant visites on es podran observar les papallones en les diferents fases del seu desenvolupament i parlar amb els investigadors sobre la ciència ciutadana que es troba íntimament lligada a la seva recerca.

Ubicació del papilionari a l’Institut Botànic de Barcelona.

També, gràcies a la col·laboració dels guies de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic (AAJB), les visites guiades dels caps de setmana al Jardí Botànic de Barcelona (JBB) incorporaran el papilionari com un atractiu més a conèixer. Situat dins l’espai visitable del JBB, a l’esplanada davant de l’IBB i de la zona d’exposicions, una aturada al papilionari pot complementar les visites lliures al Gabinet Salvador i a l’exposició “Més que abelles. Pol·linitzadors i flors: la vida en joc”, ja que també té atractiu des de l’exterior. Uns rètols informatius permetran al visitant una immersió ràpida en el món de les papallones, i tractant-se d’una estructura de vidre, els serà possible observar alguns elements de l’interior, com ara les erugues menjant les fulles de les plantes, o les papallones adultes libant a les flors. La nova instal·lació també es trobarà a disposició d’altres col·lectius com ara creadors audiovisuals, com és el cas del projecte Psyche, un documental entorn de les papallones presents a la ciutat.

Al papilionari hi trobarem principalment tres espècies autòctones de papallones: La migradora dels cards (Vanessa cardui), l’atalanta (Vanessa atalanta), sent aquestes dues les papallones migratòries més comunes a casa nostra, i la blanqueta de la col (Pieris rapae), una papallona que pot ocasionar perjudici en conreus de col. A més a més de les papallones, hi trobarem les plantes hoste necessàries per als seus estadis larvaris, és a dir, aquelles plantes de les quals s’alimenten les erugues. Entre d’altres, hi trobem malves i cards per la V. cardui, la morella roquera i ortigues per la V. atalanta i cols per la P. rapae. A més a més, també hi trobarem varietat de plantes amb flor perquè les papallones adultes puguin alimentar-se, i arbres i arbusts per a generar ombra, refugi i un hàbitat heterogeni.

A l’interior del papilionari, els visitants poden observar i fotografiar les papallones i les seves interaccions amb les plantes.

La nova instal·lació representa un element més en l’esforç compartit d’apropar la ciència a la ciutadania. Per altra banda, i juntament amb la recent adquisició d’altra instrumentació científica com ara cambres de cultiu termo regulades i un respiròmetre d’alta sensibilitat, també permetrà afrontar nous reptes científics als investigadors de l’IBB sobre la fisiologia i el comportament de les papallones.

El proper dijous 30 de juny de 16 a 18 hores, i en el marc de la Setmana de l’Administració Oberta, el Phylomigration Lab presentarà el projecte de ciència ciutadana al públic. I oferirà una visita guiada al papilionari de la mà dels investigadors. D’aquesta manera, el públic podrà observar algunes de les papallones migratòries i parlar amb els investigadors sobre la seva feina.

Aquest projecte compta amb la col·laboració de:

Autors: Joan Pere Pascual-Díaz, Alessandra Lombardi i Gerard Talavera

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «juny 2023»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
    

Butlletí de notícies