Site Loader

Una nova mirada a la història ecològica i cultural de l’Illa de Pasqua abans del contacte europeu

El paleoecòleg de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), Valentí Rull, i l’arqueòleg nord-americà Christopher Stevenson (Virginia Commonwealth University) han publicat un nou llibre de Springer que aporta una visió multidisciplinària sobre aquesta enigmàtica illa i la cultura prehistòrica que l’habitava abans del contacte europeu (1722).

L’Illa de Pasqua (IP) és el lloc habitat més remot de la Terra i l’antiga cultura Rapanui que va erigir les icòniques estàtues megalítiques conegudes com moai ha fascinat les audiències científic i popular durant generacions. Els enigmes més coneguts de l’illa són: (i) el moment de l’assentament prehistòric, (ii) l’origen polinesi o sud-americà dels primers pobladors, (iii) la talla i el transport dels moai des de la pedrera fins l’emplaçament definitiu, (iv) el significat dels moai, (v) la desforestació antropogènica total de l’illa, (vi) el suposat col·lapse cultural i demogràfic causat per la sobreexplotació dels recursos naturals, i (vii) el possible paper dels canvis climàtics en les catàstrofes ecològica i cultural.

Estàtues moai de l’Illa de Pasqua. Imatges: Valentí Rull.

Fins ara, aquests temes s’han abordat per separat des de diverses disciplines científiques com l’arqueologia, l’antropologia, la paleoecologia, l’etnografia, la història, etc., i es troba a faltar una visió holística que reuneixi les troballes de totes aquestes disciplines en un marc sintètic coherent. El llibre de Rull i Stevenson és un intent d’omplir aquest buit i assentar les bases per al desenvolupament d’estudis interdisciplinaris integrats. Per a fer-ho, es va convidar reconeguts acadèmics de totes les disciplines a contribuir al llibre, cosa que va donar com a resultat 24 capítols agrupats en sis seccions principals, que són: I) viatges i assentaments transpacífics, II) l’antiga cultura Rapanui, III) canvis climàtics i mediambientals, IV) desforestació i extincions, V) col·lapse o resiliència? i VI) contacte europeu.

En el capítol final, titulat “Cap a un enfocament holístic de la prehistòria de l’Illa de Pasqua”, Rull i Stevenson sintetitzen la informació més significativa aportada al llibre i proposen un model conceptual basat en les retroalimentacions i sinèrgies clima-humans-ecosistema (ecodinàmica humana), destinat a explicar la prehistòria de l’Illa de Pasqua evitant els habituals i injustificats enfocaments deterministes ambientals i/o humans.

 

Article de referència:

Rull, V. & Stevenson, C.M. 2022. The Prehistory of Easter Island. Towards and Integrative Interdisciplinary Framework. Springer Nature, Cham, 628 p.

Follow this link for other recent books (last 5 years) by Valentí Rull.

 

Autor: Valentí Rull

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «gener 2023»
  DlDtDcDjDvDsDg
        
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   
       

Butlletí de notícies