Site Loader

Beca de Formació de Personal Investigador

El grup de recerca en Biodiversitat i Evolució de Plantes convoca una Beca de Formació de Personal Investigador associada al projecte titulat “Història evolutiva i biogeogràfica del complex Carduus-Cirsium a l’arxipèlag afromontà”, aprovat el juny d’aquest any. La convocatòria es pot consultar en aquest enllaç.

La data de presentació de candidatures es tancarà el pròxim dimarts 27 d’octubre a les 14:00h.

El projecte de recerca se centra en la flora afromontana, que caracteritza les muntanyes de l’Àfrica tropical conegudes com l’Arxipèlag Afromontà, des d’Etiòpia a Tanzània. Aquesta flora està formada per elements que han migrat des d’altres regions, principalment des de Sudàfrica i la regió temperada del nord. Proposem utilitzar una anàlisi filogeogràfica de les espècies afromontanes de Carduus, d’origen euroasiàtic. Aquest estudi, combinat amb un estudi coordinat de la radiació d’un element sud-africà com Helichrysumseria una gran contribució al coneixement de la gènesi i l’evolució de la flora afromontana.

El grup Carduus-Cirsium està format pels gèneres Carduus (més de 90 espècies) i Cirsium (més de 450), a més d’alguns altres més petits. Aquest grup planteja problemes de delimitació genèrica i els estudis moleculars recents han suggerit que el gènere Cirsium és polifilètic. La falta de definició dels gèneres dificulta els estudis biogeogràfics, filogeogràfics i evolutius en el grup, per la qual cosa, el primer pas és resoldre aquesta definició genèrica.

Un dels grups d’espècies més interessants dins del grup és una secció del gènere Carduus, classificada en una secció separada, sect. Afromontanus. Aquest grup mostra una distribució molt interessant a Àfrica a l’Arxipèlag Afromontà. Per raons morfològiques, s’ha suggerit que els Carduus afromontans estan més relacionats amb Cirsium que amb Carduus, però la posició final no està clara. El grup també planteja problemes taxonòmics perquè alguns autors consideren que comprèn 17 espècies, mentre que d’altres només en reconeixen nou.

Proposem aplicar l’enfocament de seqüenciació d’última generació que hem utilitzat amb èxit en les Cardueae per generar una filogènia completa i completament resolta. Un cop assolida aquest filogenia, ens enfocarem en les espècies afromontanes i realitzarem una sèrie d’anàlisis sobre biogeografia i diversificació d’espècies per a reconstruir la colonització i especiació de les muntanyes d’Àfrica per aquestes espècies.

Per a consultes sobre el projecte, poden dirigir-se a la Dra. Núria Garcia-Jacas (ngarciajacas@ibb.csic.es), investigadora principal.

 

Autors: Núria Garcia-Jacas i Alfonso Susanna

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies