Site Loader

Finalitza la descripció del fons Salvador

La Unitat de Recursos d’Informació Científica per a la Recerca (URICI) i l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) han col·laborat en el tractament arxivístic del fons de la Família Salvador i la seva incorporació al catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques i Arxius del CSIC.

Informes i projecte de la construcció d’un molí i una mina amb plànols. Arxiu de l’Institut Botànic de Barcelona.

El fons de la família Salvador sorgeix de l’activitat duta a terme per aquesta família d’apotecaris i botànics barcelonins entre els segles XVIII i XIX. Gràcies al seu treball, tant científic com acadèmic i professional, ens ha arribat un fons documental de gran interès, conformat tant per correu d’índole personal com per diferents documents relacionats amb l’activitat professional dels membres de la família i de manuscrits relatius a les seves propietats en els segles XVIII i XIX.

El fons Salvador va arribar a l’Institut Botànic de Barcelona en dues fases; la primera, gràcies al treball fet per Pius Font Quer qui, en 1938 i després d’haver localitzat la documentació quinze anys abans, va aconseguir reunir-la; després d’això, l’Ajuntament de Barcelona va comprar la part que faltava en 2013, la qual cosa va permetre ampliar notablement el conjunt i recuperar una gran quantitat de correspondència, així com de documentació de caràcter judicial i econòmic.

Aquest fons ja havia rebut un tractament previ en el qual s’havia aconseguit inventariar, aproximadament, la meitat. La col·laboració entre l’IBB i la URICI ha permès dur a terme un projecte de descripció, d’acord amb la norma internacional ISAD(G), en el catàleg col·lectiu del CSIC des d’on ja són accessibles per a tot aquell interessat en consultar la documentació d’aquesta important família barcelonina. Amb aquesta col·laboració entre l’IBB i la URICI s’ha aconseguit completar el tractament total del fons, amb el resultat de l’elaboració de més de 4.000 registres d’unitats documentals.

Genealogia de la família Salvador. Arxiu de l’Institut Botànic de Barcelona.

La importància del fons documental de la família Salvador resideix en la seva exclusivitat i originalitat, ja que és un fons únic en tota Espanya, tant per la qualitat documental del fons, com per la quantitat de documents manuscrits que conté. El fons Salvador és equiparable a altres fons d’apotecaris europeus com són Jacques Barrelier (1606-1672), Joseph Pitton de Tournefort (1656-1708) o Hans Sloane (1670-1753) que se situen com a protagonistes d’arxius i centres documentals europeus, en els seus respectius països, amb la particularitat que el fons Salvador es conserva en tots els seus aspectes i en un estat de conservació notable. El fons Salvador conserva correspondència amb James Petiver (c.1663-1718), Hans Sloane, Giovan Battista Trionfetti (1656-1708), Michelangelo Tilli (1655–1740), Guillaume Nissolle (1647-1735), Antoine de Jussieu (1686-1758), Bernard de Jussieu (1699−1777), Hermann Boerhaave (1668-1738), Paolo Boccone (1633-1704) i Giuseppe Auria de Sicília.

El fons conté més d’1,50 metres lineals, amb una cronologia entre el 1585 i finals de segle XIX, amb una presència majoritària de documentació dels segles XVII i XVIII, “això comporta que després d’un correcte tractament arxivístic del fons, la de Salvador sigui la col·lecció documental de ciències naturals més important de tota Europa” declara Neus Ibáñez, conservadora de l’herbari i del Gabinet Salvador de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB).

Amb la futura digitalització, el fons de la Família Salvador estarà disponible a text complet per a la seva consulta, juntament amb les seves descripcions associades, la qual cosa permetrà, tant a investigadors com a altres usuaris, accedir des de qualsevol lloc a la valuosa informació que conté.

Consulta el catàleg aquí.

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies