Site Loader

LIFE medCLIFFS a la 4a Setmana de Conservació de Plantes Mediterrànies

Recentment s’ha celebrat la 4a Setmana de Conservació de Plantes Mediterrànies (4th Mediterranean Plant Conservation Week o MPCW) a la ciutat de València, un esdeveniment biennal, organitzat enguany pel Centre d’Investigació i Experimentació Forestal (CIEF, Generalitat Valenciana) i el Jardí Botànic de la Universitat de València (JBUV), en col·laboració amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i el Fons de Col·laboració per a Ecosistemes Crítics (Critical Ecosystem Partnership Fund, CEPF). Es tracta d’una plataforma destacable per a discutir i aprendre sobre estratègies de conservació de plantes mediterrànies.

En aquesta ocasió la 4th MPCW ha reunit un públic de més de 200 assistents de la comunitat científica i tècnics especialitzats en la conservació de plantes i restauració d’ecosistemes mediterranis. Entre els assistents, per part de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) hi havia la Neus Nualart, conservadora de l’herbari, el Jordi López-Pujol, científic titular, l’Eduard López-Guillén, estudiant de màster de la UB, i l’Arnau Bosch Guiu, tècnic del projecte LIFE medCLIFFS.

A l’esquerra, l’Arnau Bosch Guiu presentant l’eina RiskMapr utilitzada en el projecte LIFE medCLIFFS. A la dreta, la Neus Nualart presentant les xarxes participatives del projecte LIFE medCLIFFS basades en iNaturalist.

Al llarg de la setmana, es va poder participar en una àmplia gamma d’activitats, des de sessions plenàries amb experts fins a xerrades temàtiques. La 4th MPCW va subratllar la importància de preservar la flora única i diversa que es troba a la regió Mediterrània. Aquest esdeveniment va mostrar l’enfocament holístic de la conservació, que integra la restauració ecològica, la preservació d’espècies vegetals autòctones, la gestió d’espècies invasores, l’educació ambiental i la divulgació científica.

Entre les moltes institucions que es dediquen a l’estudi i conservació la flora mediterrània, els participants de l’IBB van estar entre ponents del congrés amb la missió de difondre la recerca i projectes que es porten a terme. En el següent enllaç podeu consultar el llibre de resums amb totes les comunicacions realitzades. Es van presentar dues comunicacions orals i tres pòsters:

Modeling invasion risk maps for alien plants: application in Mediterranean Sea cliffs with endemic species. Comunicació oral de l’Arnau Bosch-Guiu sobre l’eina de modelització Riskmapr i els primers mapes de resultat, tot emmarcat en el projecte LIFE medCLIFFS.

A network of volunteers and observers for LIFE medCLIFFS: an efficient tool for the detection of invasive plants in the Costa Brava. Comunicació oral de la Neus Nualart on es van presentar les dues xarxes de ciència ciutadana promogudes pel projecte LIFE medCLIFFS amb dades de participació i aquells resultats més destacats.

How a LIFE project can improve the floristic knowledge: new distribution data on the alien flora of the Costa Brava (NE Spain). Pòster sobre les plantes al·lòctones trobades per a primera vegada a la Costa Brava, algunes d’elles primeres cites europees.

Ecological and morphometric study of the genus Carpobrotus in the Western Mediterranean Basin. Pòster sobre el treball de final de màster de l’Eduard López-Guillén en el que es donen els primers resultats sobre l’estudi morfològic i ecològic del gènere Carpobrotus.

Strengths, limitations and opportunities of iNaturalist in plant research. Pòster sobre iNaturalist, un portal de ciència ciutadana per a recollir observacions d’espècies, tot destacant les seves funcionalitats i oferint opcions per a millorar les seves aplicacions en recerca.

Els assistents de l’IBB al congrés. A l’esquerra davant del pòster sobre el gènere Carpobrotus, al centre amb el pòster on es presenten les novetats florístiques de la Costa Brava, i a la dreta l’Eduard López-Guillén amb el pòster sobre les potencialitats i les limitacions de iNaturalist en recerca.

A més, durant el congrés es van conèixer altres investigadors i especialistes que treballen amb flora mediterrània, especialment a ecosistemes costaners, amb els quals es podran establir xarxes de col·laboració i intercanvi d’informació. La 4th MPCW definitivament ha reafirmat l’entusiasme per l’estudi i conservació de la flora mediterrània.

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «juliol 2024»
    DlDtDcDjDvDsDg
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
    31
     
        

Butlletí de notícies