Site Loader

Troben a un fòssil de Tanzània un exemplar d’una família d’escarabats mai vistos abans a l’Àfrica

 

Un equip internacional descriu aquest exemplar de la família d’escarabats Jacobsoniidae , que mai no s’havien vist al continent africà. L’estudi està liderat per l’Institut Botànic de Barcelona i apareix a Scientific Reports. Es tracta d’un fòssil de gairebé 300 anys conservat a resina de Tanzània, i ha estat estudiat amb les tècniques més modernes de reconstrucció 3D.

 

Un grup internacional de científics, liderats per David Peris, investigador de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), centre mixt del CSIC i de l’Ajuntament de Barcelona, ​​i autor principal del treball, acaba de descriure per primera vegada la presència de la família d’escarabats Jacobsoniidae al continent africà.

Els jacobsònids són una petita família d’escarabats fins ara desconeguda en aquest continent. Aquesta família compta amb 24 espècies actuals que habiten en àrees tropicals i subtropicals, principalment en illes. Són espècies de mida molt reduïda, amb prou feines arriben als 2 mm de longitud. “Això fa que siguin especialment difícils de detectar, tant si són exemplars actuals com fòssils”, indica David Peris. “Solen habitar a la fullaraca i en la fusta en descomposició”.

Només es coneixen quatre espècies fòssils en aquesta família, totes elles descrites en ambre (resina fossilitzada). Tres d’aquestes espècies han estat descrites en ambre de fa gairebé 100 milions d’anys de França i Myanmar. La quarta és una espècie descrita ambre de fa uns 40 milions d’anys del Bàltic.

Reconstrucció 3D de l’exemplar fòssil de l’espècie Derolathrus cavernicolus trobada a copal de Tanzània.

Un exemplar molt especial de quasi 300 anys

L’exemplar descrit en aquest treball pertany a l’espècie Derolathrus cavernicolus, que fins ara només s’havia vist a Florida, Hawaii, Barbados i Japó. L’inusual d’aquest descobriment és que tècnicament, la família continua sense viure a l’Àfrica, ja que l’exemplar analitzat és un fòssil que està conservat a copal de Tanzània, de fa quasi 300 anys”, cita David Peris. El copal és el primer pas de fossilització de la resina abans de convertir-se en ambre. Per tant, aquest descobriment demostra que la família Jacobsoniidae habitava a l’Est d’Àfrica fa uns 300 anys, però no actualment. “Potser s’ha extingit actualment, com en moltes altres parts del planeta”, afegeix David Peris.

La distribució tan diferent dels fòssils d’aquesta família comparada amb les espècies actuals fa pensar que eren una família més àmpliament distribuïda en el passat que actualment.

Noves tecnologies per estudiar el passat

El nou exemplar fòssil ha estat estudiat al sincrotró DESY d’Hamburg, a Alemanya, que ha permès la reconstrucció virtual de la superfície de l’exemplar conservat en copal. La investigació ha comptat amb la col·laboració de la Dra. Mònica M. Solórzano-Kraemer, del Senckenberg Research Institute and Natural History Museum de Frankfurt, a Alemanya, d’on prové i està dipositada la mostra original.

“Aquest és un exemple de la rellevància d’estudiar el copal i les resines per descobrir nous indicadors de pèrdua de biodiversitat, en alguns casos potser a causa de l’activitat humana” assenyala Mónica Solórzano Kraemer.

 

Artícle de referència

Peris, D., Hammel, J.U., Cai, C. & Solórzano Kraemer, M.M. 2023. First record of Jacobsoniidae (Coleoptera) on the African continent in Holocene copal from Tanzania: biogeography since the Cretaceous. Scientific Reports 13, 3735.

Autor: David Peris

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies