Site Loader

Redescobriment de Carduncellus matritensis, espècie endèmica i extingida de la península Ibèrica

 

Carduncellus matritensis és una espècie coneguda d’una sola localitat, el Cerro Negro, de la Comunitat de Madrid. És una de les 6 espècies endèmiques extingides de la flora espanyola. Durant l’any 2021-2022 s’han redescobert 3 poblacions a uns 50 km al sud de la localitat tipus, a la comarca de La Sagra de la província de Toledo. Aquestes tres poblacions les trobem en les argiles expansives riques en magnesi que estan molt localitzades a la conca del riu Tajo. Conviu amb altres espècies típiques de la zona com Cynara tournefortii i Klasea flavescens. Les poblacions estan formades per uns 150 individus i presenten una distribució molt fragmentada en un hàbitat degradat. S’ha categoritzat el seu estatus de conservació com en Perill Crític seguint els criteris de de la llista vermella de la IUCN.

Carduncellus matritensis: (a) planta, (b) detall de les bràctees, (c) hàbitat al Cerro Magán, (d) hàbitat a Villanueva de la Sagra.
Fotografies: E. Luengo (a,c) i A. Susanna (b,d).


En aquests dos treballs es fa incís en les causes antropogèniques de la seva extinció a Madrid, les raons del seus possibles problemes taxonòmics, el seu estatus de conservació i les possibles mesures per preservar-la.

 

Article de referència:

Autors: Alfonso Susanna i Roser Vilatersana

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies