Site Loader

Les noves donacions rebudes a l’herbari BC il·lustren la natura versàtil de les col·leccions naturals

Les aplicacions materials d’herbari i les seves dades associades han crescut notablement en les últimes dècades tot i que la forma de processar els exemplars amb prou feines ha canviat en els últims 30 anys. En aquest aspecte, la diversitat d’usos que posseeixen les col·leccions conservades a l’herbari BC també pateix un gran creixement a mesura que s’incorporen els vegetals que els científics han utilitzat al llarg del temps per a les seves investigacions.

Sense anar més lluny, l’any 2022 s’han rebut diferents donacions compostes per material procedent d’anàlisis citogenètiques, etnobotàniques i florístiques, entre d’altres, que il·lustren a la perfecció l’ús transversal que tenen les col·leccions naturals com a suport de diferents estudis.

En primer lloc, s’han incorporat 80 exemplars procedents del laboratori d’Ecologia, Sistemàtica i Evolució de la Universitat de París. Moltes d’aquestes plantes, donades per la Professora Siljak-Yakovlev, es van caracteritzar en termes de nombre de cromosomes, hibridació in situ fluorescent, mida i organització del genoma, posició filogenètica i sistemàtica, etc.

Esquerra: Plec de Crepis crassifolia juntament amb la imatge d’una cèl·lula de l’arrel en metafase on es poden apreciar els cromosomes. Dreta: Mostra d’Opuntia sp. recol·lectada al municipi de Fígols i Alinyà, a la comarca de l’Alt Urgell. A l’etiqueta s’aprecia el seu nom popular “figa de moro”.

Per altra banda, s’han incorporat 154 plecs i un lot de llavors de caràcter etnobotànic donats per l’investigador Jacint Altimiras i col·laboradors. A les etiquetes d’aquests plecs es recullen els noms populars de les plantes que creixen als Pirineus, concretament a la comarca de l’Alt Urgell.

Finalment, s’ha rebut una gran donació de 2038 líquens procedents del Dr. Esteve Llop, recol·lectats principalment al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Això permetrà conèixer millor la composició liquènica als ambients d’alta muntanya.

Esquerra: Alguns exemplars de la donació de líquens recol·lectats per Esteve Llop, llestos per a incorporar-se a la col·lecció Lichenotheca de l’herbari BC. Dreta: Vista general de l’herbari BC.

Tot aquest valuós material estarà curosament preservat a l’herbari BC, localitzat a la muntanya de Montjuïc i aïllat del medi extern gràcies al control ambiental de temperatura i humitat que ens permet assegurar el perfecte estat dels espècimens. D’aquesta forma, també ens assegurem que les següents generacions de botànics puguin continuar caminant el camí que altres van començar i seguir estudiant aquests interessants exemplars que ara descansen a Barcelona.

Autors: Iván Pérez-Lorenzo i Neus Ibáñez

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies