Site Loader

Presentada una nova revisió d’un gènere d’escarabats crisomèlids endèmic de Nova Caledònia

El Dr. Jesús Gómez-Zurita, investigador del grup d’Entomologia i Interaccions Insecte-Planta de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), ha publicat juntament amb la Maria Pàmies, aleshores estudiant del Grau de Biologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, una revisió d’un grup d’escarabats herbívors de Nova Caledònia, els crisomèlids Eumolpinae. L’estudi forma part d’un projecte més ambiciós que duu a terme l’equip del Dr. Gómez-Zurita: documentar i classificar una radiació hiperdiversa que inclou centenars d’espècies d’Eumolpinae que van evolucionar in situ a la remota illa del Pacífic.

El present estudi se centra en un assemblatge monofilètic de les espècies, és a dir, un grup d’espècies cohesiu que va derivar d’un ancestre comú, que inclou l’espècie Thasycles cordiformis, descrita per Félicien Chapuis el 1874 i amb la qual es va proposar el gènere Thasycles. Aquest nou gènere va ser sinonimitzat poc després de ser proposat i, malgrat els intents de recuperar-lo per part de l’autor alemany Karl Heller l’any 1916, va acabar desapareixent de la literatura taxonòmica a favor del nom antic Dematochroma Baly, 1864, que engloba moltes espècies d’Eumolpinae de Nova Caledònia.

Figura. Thasycles magnus Gómez-Zurita és una de les noves espècies descrites al treball de Gómez-Zurita & Pàmies-Harder, un enorme i magnífic escarabat que, fins ara, havia passat desapercebut. La filogènia de DNA mitocondrial del gènere Thasycles ha estat una eina fonamental per a investigar els límits de les espècies i les seves relacions.

Els autors han utilitzat filogènies moleculars per a demostrar que l’espècie tipus de Dematochroma no està relacionada amb T. cordiformis i han fet servir aquesta informació per reprendre el nom del gènere que descrigué Chapuis, tant per a aquesta espècie com per a l’assemblatge sencer de les espècies estretament relacionades que han estudiat. En aquesta revisió, que combina dades de morfologia i de DNA mitocondrial per a estudiar la diversitat de les espècies, s’han transferit a Thasycles tres especies tradicionalment atribuïdes a Dematochroma i s’han descrit set noves espècies, elevant d’un a 11 el nombre d’espècies que inclou el gènere Thasycles. El grup de recerca, que ha estudiat amb anterioritat els Eumolpinae dels gèneres Acronymolpus Samuelson, Kumatoeides Gómez-Zurita, Taophila Heller i Tricholapita Gómez-Zurita & Cardoso, cada cop s’acosta més a l’objectiu de descriure tota la diversitat d’aquesta radiació endèmica insular.


Més informació:

Gómez-Zurita, J. & Pàmies-Harder, M. 2022. Phylogenetic restitution and taxonomic revision of the New Caledonian endemic genus Thasycles Chapuis (Coleoptera: Chrysomelidae, Eumolpinae). Zoologischer Anzeiger 297: 16-41. doi.org/10.1016/j.jcz.2022.01.003

Autor: Jesús Gómez-Zurita

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «gener 2023»
  DlDtDcDjDvDsDg
        
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
  31
   
       

Butlletí de notícies