Site Loader

Kalanchoe × houghtonii, un híbrid invasor que amenaça amb colonitzar la nova colada volcànica a La Palma

Després de la devastadora erupció volcànica que va posar l’illa de La Palma als informatius de tot el món, sembla que la calma ha tornat a aquest petit indret de l’Atlàntic.

El nou volcà de Cumbre Vieja, la Palma, Illes Canàries (2022).

El nou volcà de Cumbre Vieja (2022). Autor: Iván Pérez.

Els rius de lava, abans de color vermell foc, han passat al característic negre basalt dels malpaïsos, esquitxat pel blanc dels líquens i el verd de la vegetació. Tanmateix, alguna cosa ha canviat, i és que si fa algunes dècades eren la paradella canària (Rumex lunaria L.), els bejeques (Aeonium sp.), el verode (Kleinia neriifolia Haw.) o el pi (Pinus canariensis C. Sm. ex DC.) les primeres fanerògames que obrien el camí a la resta de vegetals, l’arribada d’invasores ha posat a d’altres espècies al capdavant. Entre elles, destaquen el Pennisetum setaceum (Forssk.) Chiov. i una nova amenaça, l’híbrid invasor Kalanchoe × houghtonii D.B. Ward, molt problemàtic a la península i que el grup XenoPlants estudia des de fa uns anys.

Stereocaulon vesuvianum-San Juan-volcà, Kleinia neriifolia-Teneguía, Aeonium davidbramwelii-Teneguía, La Palma, Illes Canàries

A. Rumex lunaria i Kleinia neriifolia a la falda del volcà Teneguía (2017). B. Liquen Stereocaulon vesuvianum Pers. a la colada del volcà San Juan (2019). C. Aeonium davidbramwelii florint al malpaís del volcà Teneguía (2017).
Autor: Iván Pérez.

Aquesta planta suculenta sembla estar dissenyada per a conquerir ambients secs, essent cada cop més comuna a les costes de clima mediterrani. Però quina va ser la nostra sorpresa en trobar plàntules d’aquesta invasora creixent a la sorra emesa des del cor de l’illa en els últims mesos. Coneguda també com a “mare de milers” o “mare de milions”, es troba còmoda entre la roca i la sorra acabades de formar i, malgrat que no és tan freqüent a les Canàries, cada cop és més habitual trobar-la fora de jardins, competint amb la flora local.

Kalanchoe-houghtonii, Cumbre Vieja, volcà, La Palma

D. Adults de K. houghtonii creixent a prop del mirador de Tajuya, El Paso (2022). E. Propàguls de K. houghtonii creixent sobre la sorra emesa pel volcà (2022).
Autor: Iván Pérez.

En aquest cas, es van localitzar uns exemplars adults a menys de 20km del con volcànic cohabitant amb l’herba Forsskaolea angustifolia Retz., un endemisme canari present a totes les illes. Això ens ha de servir com a advertència, ja que en d’altres arxipèlags d’origen volcànic com Hawaii, el gènere Kalanchoe ha aconseguit envair els llocs més recòndits. La gran producció de propàguls per les fulles juntament amb el seu metabolisme CAM fan d’aquestes plantes unes autèntiques lluitadores per la supervivència, fent que la seva erradicació sigui complicada ja que un sol individu pot produir centenars de clons.

Des de l’Institut Botànic de Barcelona enviem tot el nostre suport a la població palmera, en especial a la que ha perdut tant a causa d’aquest esdeveniment natural tan catastròfic com impressionant. Esperem que en la major brevetat possible la natura permeti una recuperació econòmica i ecològica satisfactòria, i que el malpaís creat pel volcà sense nom no sigui la llar de la perjudicial flora invasora.

Autor: Iván Pérez-Lorenzo

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies