Site Loader

II Fòrum internacional HerbArt: art i ciència en confluència

Data: 15 i 16 de juliol de 2021

Hora: de 15:30 a 18:00 hores

Lloc: Aula magna de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona

Cal inscripció prèvia

Modalitat: es podrà optar per l’assistència presencial o telemàtica


Les activitats i els pensaments científics i humanístics viuen en una oposició constant que fa que, avui dia segueixin separats, constituint un problema en el progrés de la societat humana. Des de l’equip Universitat de Barcelona-Institut Botànic de Barcelona, ja fa temps que intenten trencar aquest mur entre ambdues àrees culturals. L’any 2019 van organitzar unes jornades internacionals entre científics i artistes i l’experiència va ser tan positiva que els va portar a coparticipar en el projecte europeu «Roots & Seeds. Biodiversity Crisis and Plant Resistance»* on s’emmarca el fòrum.

La producció artística, des de les seves implicacions socials i culturals, ha situat el diàleg de l’art i la ciència com una forma de qüestionar i analitzar mitjançant nous llenguatges del món contemporani. I el mètode científic en diàleg amb l’anàlisi i l’expressió artístiques tenen un gran potencial creatiu per activar nous canals de comunicació i legitimar un discurs crític i transformador.
El col·lapse funcional del nostre planeta pot esdevenir el motiu pel qual les arts i la ciència puguin trobar-se per a treballar conjuntament. I el «II Fòrum internacional HerbArt: art i ciència en confluència» respon a la necessitat d’explorar espais híbrids en la intersecció de les arts i les ciències.

Al fòrum es tractaran temàtiques relacionades amb les plantes invasores, els canvis en els sistemes de producció agrícola i l’impacte humà, la pèrdua de biodiversitat i la noció de preservació, les col·laboracions interdiciplinàries i l’art com a forma de transmissió del coneixement científic entre d’altres. Entre les ponències que tindran lloc durant dijous i divendres dues estaran conduïdes per investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona:

    • Etnobotànica: una ciència de resiliència a càrrec de la Dra. Airy Gras (dijous)
    • Estratègies de resiliència genòmica en plantes a càrrec del Dr. Daniel Vitales (divendres)

Durant el fòrum també hi ha programada la visita a l’exposició «Herbart: botànica i creació artística» a la seu de la Universitat de Barcelona i de l’Institut d’Estudis Catalans.

Podeu trobar més informació i el programa complet en aquest enllaç.

 

* Roots & Seeds. Biodiversity Crisis and Plant Resistance (BioXXI, 616712-CREA-1-2020-1-ES-CULT-COOP1), és un projecte de la Fundació Quo Artis (Barcelona), Leonardo/ OLATS (París) i Ars Electronica (Linz).

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies