Site Loader

L’Institut Botànic de Barcelona participa al projecte europeu SciCoMove

Des del maig d’enguany, l’Institut Botànic de Barcelona (a través del Museu de Ciències Naturals de Barcelona) forma part del projecte europeu Scientific Collections on the Move: Provincial Museums, Archives, and Collecting Practices (1800-1950) (SciCoMove) concedit dins de la convocatòria Marie Skłodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchange.

És un projecte de quatre anys liderat per la Universitat de Le Mans (França) que promou col·laboracions entre historiadors de la ciència, científics i professionals de museus de nou països d’Amèrica Llatina i Europa amb l’objectiu de resseguir la història de la ciència sobre col·leccions en l’àmbit de la paleontologia, antropologia, botànica i ciències aplicades relacionades. Hi participen 16 institucions, entre museus i centres d’investigació de la història de les ciències naturals.

El seu objectiu és re-valoritzar la importància de les col·leccions d’història natural i desenvolupar nous coneixements sobre aquestes i la seva utilització per part dels investigadors, alhora que produir nous formats de comunicació al públic.

Carta de James Petiver, corresponsal de Joan Salvador, conservada a l’arxiu de l’IBB, que ens ajuda a documentar la col·lecció Salvador.

Basant-se en les col·leccions científiques dels museus, SciCoMove es centra en el passat, però també tracta temes actuals als quals s’enfronten actualment els museus amb les noves demandes dels públics, com per exemple, el canvi d’enfocament necessari per donar més visibilitat als museus locals o provincials; o demostrar que les col·leccions d’història natural són nodes i xarxes de circulació de molt coneixement i col·leccions vives en continu creixement, més que museus patrimonials estàtics.

Un altre objectiu amb el qual s’enfronta el projecte és connectar millor els arxius de les col·leccions amb els espècimens exposats o conservats i proveir aquests objectes d’un significat històric i social més ampli. El projecte també pretén donar importància als espècimens “en moviment” i a les pràctiques acadèmiques i d’intercanvi entre col·leccionistes, aficionats i investigadors que fan possible el coneixement de la biodiversitat.

La investigació es durà a terme mitjançant estudis de casos concrets i es faran tallers sobre temes transversals. També es faran seminaris de formació i al final del projecte es realitzarà una exposició digital que divulgarà els resultats de la investigació i exposarà alguns objectes seleccionats, d’acord amb la política de la UE que promou la difusió al gran públic. També es pretén publicar articles d’investigació d’impacte sobre les col·leccions d’història natural estudiades.

Col·lecció Salvador oberta al públic a l’IBB.

Per part de l’IBB, les Dres. Neus Ibáñez i Neus Nualart faran dues estades a la universitat de Le Mans l’abril i el juliol del 2022 alhora que es rebrà la visita de dues investigadores del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET, Argentina) el primer semestre d’aquest mateix any per a estudiar la col·lecció Salvador i el seu arxiu. El febrer del 2023 es farà un workshop a l’IBB sobre els Gabinets de Curiositats, amb la col·laboració del Dr. José Pardo Tomás, de la Institució Milà i Fontanals (CSIC) que també participa al projecte.

Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació European Unions’s Horizon 2020 sota l’acord de subvenció Marie Sklodowska-Curie No 101007579.

Autores: Neus Ibáñez i Neus Nualart

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies