Site Loader

Projecte Setcases, Poble Botànic del Pirineu

El projecte Setcases, Poble Botànic del Pirineu té com a objectiu millorar el coneixement, la conservació i la difusió del patrimoni botànic del municipi de Setcases.

La millora del coneixement dels valors botànics permet fer una gestió més idònia del territori per a conservar aquests valors però la majoria de projectes s’han de fer de manera participativa i en xarxa per tal d’aconseguir la implicació de la gent, especialment de la població local. Per tant, les accions es pacten entre les persones, les entitats i les administracions involucrades i cada any es fa una valoració i una proposta de noves accions, tan de recerca com de gestió i de difusió.

La primera actuació iniciada aquest estiu busca crear aquesta implicació de tots per fer un aprenentatge col·lectiu sobre la flora de Setcases i elaborar una guia de la flora del municipi. Així com també pretén ser un recurs per facilitar que els visitants coneguin la flora i vegetació del Pirineu, tot fent una proposta de llarga estada, reduint així la mobilitat en vehicles i promovent la conservació del territori i l’economia del municipi.

El Grup de Flora de Setcases és l’encarregat de produir aquesta guia de la flora de la localitat que inclourà un total de set itineraris botànics que aniran acompanyats de fotografies per il·lustrar les espècies més importants del municipi. Durant dos anys (2020-2021) els participants en el projecte realitzaran sortides de camp acompanyats de botànics per conèixer les plantes, els seus usos tradicionals i les problemàtiques de conservació entre d’altres.

Segona sortida de camp a la Riera del Carboner per a la realització de la Guia de la Flora de Setcases. Foto: Beatriu Tenas

Fins al moment s’han realitzat quatre sortides pel municipi en les quals han participat unes 80 persones, s’ha creat un grup WhatsApp que compta amb 30 persones per preparar les sortides i la guia i s’han recollit unes 400 fotografies de diferents plantes que sortiran a la guia. Les sortides d’enguany ja s’han realitzat i actualment s’està programant la campanya del 2021.

Paral·lelament també s’ha treballat en altres actuacions a Setcases, de manera que ja es compta amb un catàleg de flora vascular i s’ha començat el catàleg de briòfits, així com la caracterització i seguiment de Flora vascular i de briòfits de tres Estacions de Llarg Seguiment de la Biodiversitat en diferents hàbitats del municipi. També s’ha treballat enguany en el seguiment de 21 localitats de 10 tàxons al municipi de Setcases: Arenaria marschlinsii, Buxbaumia aphylla, Carex brachystachys, Delphinium montanum, Epipactis distans, Epipactis rhodanensis, Juncus pyrenaeus, Maianthemum bifolium, Orobanche reticulata, i Woodsia alpina.

En el projecte Setcases, Poble Botànic dels Pirineus participen, de moment, tres poblacions dels Pirineus orientals, Mentet al Conflent, Ordino a Andorra i Setcases al Ripollès, i està coordinat per la delegació de la Garrotxa de la ICHN. I les entitats que hi participen són: l’Ajuntament de Setcases, la Diputació de Girona i el Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser. El projecte també compta amb l’assessorament de l’Institut Botànic de Barcelona i amb la participació de la seva directora, la Dra. Teresa Garnatje, en les sortides de reconeixement de flora.

Aquest projecte s’emmarca en el projecte FloraLab, amb una diversitat d’actuacions de recerca, conservació i divulgació de la flora patrimonial amenaçada dels Pirineus orientals i que lidera la Federació de Reserves Naturals Catalanes. Podeu trobar més informació al web de la delegació de la Garrotxa de la ICHN.

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies