Site Loader

SEMINARI: «Dictyota cyanoloma: l’alga iridescent que colonitza els nostres ports»

CIMG5313 peque

Cicle de seminaris IBB

Ponent: Dr. Daniel Vitales

Data: dimarts , 28 de febrer de 2017, 12:00 hores

Lloc: Sala Salvador de l’IBB


Les macroalgues constitueixen un dels grups d’organismes amb més capacitat de colonitzar ambients fora de la seva àrea de distribució nativa. Els darrers estudis publicats estimen més de 120 espècies d’algues d’origen exòtic només al mar Mediterrani. La plasticitat ecològica i morfològica d’aquests organismes, juntament amb la seva gran capacitat de dispersió, faciliten enormement els processos d’introducció i invasió. Tanmateix, aquestes característiques sovint compliquen la identificació inequívoca de les algues exòtiques, de manera que és habitual parlar d’espècies criptogèniques quan no és possible demostrar l’origen autòcton o al·lòcton  del tàxon. En aquests casos, els estudis que integren diferents línies d’evidència (dades històriques, de camp i moleculars) són fonamentals per a caracteritzar les introduccions dels organismes potencialment invasors i desenvolupar eines de gestió efectives.

Dictyota cyanoloma (Dictyotales, Phaeophyceae) va ser reportada per primera vegada a la península Ibèrica com a D. ciliolata —una alga de distribució tropical que no havia estat trobada abans al Mediterrani— a partir d’uns espècimens recol·lectats al port de Barcelona l’any 2005. Posteriorment, dades moleculars van demostrar que aquests espècimens ibèrics diferien clarament de D. ciliolata, així com de qualsevol altra espècie de Dictyota descrita fins llavors. D’aquesta manera, D. cyanoloma va ser descrita l’any 2010 com una espècie nova nativa d’Europa. No obstant, algunes característiques relacionades amb la morfologia i l’ecologia d’aquesta alga, generaven dubtes respecte el seu estatus com a espècie autòctona. Finalment, dos treballs publicats recentment mostren que la combinació de l’estudi de col·leccions històriques, seguiment fenològic de les poblacions i anàlisis de seqüències d’ADN, ha permès provar que D. cyanoloma és una espècie introduïda a Europa, possiblement originària de les costes d’Austràlia.

 

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies