Cargador de la web

SEMINARIO: «Dictyota cyanoloma: el alga iridescente que coloniza nuestros puertos»

CIMG5313 peque

Ciclo de seminarios IBB

Ponente: Dr. Daniel Vitales

Fecha: martes , 28 de febrero de 2017, 12:00 horas

Sitio: Sala Salvador del IBB


Les macroalgues constitueixen un dels grups d’organismes amb més capacitat de colonitzar ambients fora de la seva àrea de distribució nativa. Els darrers estudis publicats estimen més de 120 espècies d’algues d’origen exòtic només al mar Mediterrani. La plasticitat ecològica i morfològica d’aquests organismes, juntament amb la seva gran capacitat de dispersió, faciliten enormement els processos d’introducció i invasió. Tanmateix, aquestes característiques sovint compliquen la identificació inequívoca de les algues exòtiques, de manera que és habitual parlar d’espècies criptogèniques quan no és possible demostrar l’origen autòcton o al·lòcton  del tàxon. En aquests casos, els estudis que integren diferents línies d’evidència (dades històriques, de camp i moleculars) són fonamentals per a caracteritzar les introduccions dels organismes potencialment invasors i desenvolupar eines de gestió efectives.

Dictyota cyanoloma (Dictyotales, Phaeophyceae) va ser reportada per primera vegada a la península Ibèrica com a D. ciliolata —una alga de distribució tropical que no havia estat trobada abans al Mediterrani— a partir d’uns espècimens recol·lectats al port de Barcelona l’any 2005. Posteriorment, dades moleculars van demostrar que aquests espècimens ibèrics diferien clarament de D. ciliolata, així com de qualsevol altra espècie de Dictyota descrita fins llavors. D’aquesta manera, D. cyanoloma va ser descrita l’any 2010 com una espècie nova nativa d’Europa. No obstant, algunes característiques relacionades amb la morfologia i l’ecologia d’aquesta alga, generaven dubtes respecte el seu estatus com a espècie autòctona. Finalment, dos treballs publicats recentment mostren que la combinació de l’estudi de col·leccions històriques, seguiment fenològic de les poblacions i anàlisis de seqüències d’ADN, ha permès provar que D. cyanoloma és una espècie introduïda a Europa, possiblement originària de les costes d’Austràlia.

Visitas al mariposario

Durante la primavera (marzo-junio) las escuelas pueden venir a visitar el mariposario los miércoles por la mañana. Para mayor información contactad con info@ibb.csic.es

Actualidad

Firmado el nuevo convenio del centro mixto con el acuerdo del CSIC y el Consorcio Museo de Ciencias Naturales de Barcelona.

Nuevo convenio con fecha del 10/11/2023.

Consulta aquí el convenio

Catálogo de tipos nomenclaturales

Eventos

  «abril 2024»
  LunMarMiéJueVieSábDom
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Boletín de noticias