Site Loader

Noves aportacions al coneixement de la flora al·lòctona de la comarca del Baix Llobregat

L’agost d’enguany ha sortit a la llum un article a Collectanea Botanica sobre les plantes al·lòctones al Baix Llobregat (consultable en el següent enllaç).

Arrel de les donacions a l’herbari BC per part de Hilari Álvarez – agent rural de Sant Boi de Llobregat- de plantes al·lòctones a la seva zona de treball, vàrem pensar que seria interessant publicar un article sobre aquestes noves troballes. Més endavant es va incorporar en aquest estudi Carlos Gómez, doctorant de la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, que està treballant en la flora al·lòctona als Països Catalans, i que va acompanyar a Hilari Álvarez en algunes sortides de camp. Es van trobar nombroses plantes al·lòctones i de la majoria es va dipositar un plec a l’herbari BC. Algunes d’elles no s’havien trobat mai a la zona i no consten als treballs de referència previs de T. Casasayas (tesi doctoral) i J. Andreu & J. Pino (projecte EXOCAT) sobre les plantes al·lòctones a Catalunya.

L’àrea del Baix Llobregat pateix un important augment de plantes introduïdes, algunes de les quals tenen caràcter invasor. Aquest fenomen està afavorit per les característiques geomorfològiques de la comarca (proximitat al mar, presència vertebradora del riu Llobregat, clima mediterrani) i per la gran densitat de població humana que acull.

En aquest treball s’aporten dades sobre la presència de 17 plantes al·lòctones trobades a la comarca del Baix Llobregat durant el període 2011-2014. Són primeres cites per a Europa: Acacia rostellifera Benth. i Trichloris crinita (Lag.) Parodi. Són noves espècies per a la península Ibèrica: Bouteloua dactyloides (Nutt.) Columbus i Nassella tenuissima (Trin.) Barkworth. Són novetat per a Catalunya: Atriplex semibaccata R. Br., Oenothera speciosa Nutt. i Verbena incompta P. W. Michael. Com a novetat comarcal trobem: Parkinsonia aculeata L., Phacelia tanacetifolia Benth., Physalis peruviana L., Salpichroa origanifolia (Lam.) Baill. i Verbena brasiliensis Vell. Les espècies restants no són novetats però són molt rares en el territori estudiat: Abutilon grandifolium (Willd.) Sweet, Asperugo procumbens L., Eclipta prostrata (L.) L. i Oenothera indecora Cambess.

physalis-peruviana-1-1

Physalis peruviana L.

 

A l’article en cada cas s’indica: el nom científic, la família, el grau de naturalització, la valoració de novetat per a la zona, les localitats i els plecs testimoni de les troballes amb el número de l’herbari on estan dipositats, una breu explicació de l’origen i característiques importants del tàxon, detalls sobre la seva distribució i, finalment, informació de la presència actual a la comarca.

 

Autors: Hilari Álvarez, Carlos Gómez i Neus Ibáñez

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies