Site Loader

PROJECTE FLORAPYR

logo-interreg-poctefa-rgb

Des del juliol de 2016, l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) participa en el projecte FLORAPYR presentat a la convocatòria de POCTEFA 2014-2020. Aquest és un programa europeu transfronterer de Cooperació Territorial “Interreg V-A” ESPANYA-FRANÇA-ANDORRA creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori entre els tres països.

El projecte FLORAPYR s’engloba dins l’eix número 2, que consisteix en promoure l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció i gestió de riscos. Està liderat pel Conservatoire Botanique national des Pyrénees et de Midi-Pyrenees, agrupa 6 socis principals francesos i espanyols i hi participen també un soci andorrà i el OPCC-CTP (Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic).

Aquest projecte constitueix la continuació i el reforçament de les col·laboracions i els resultats de l’apartat de Biodiversitat del projecte POCTEFA del programa anterior (OPCC – EFA235 / 11). En aquest enllaç podeu consultar una notícia on s’expliquen els resultats d’aquest projecte inicial.

L’objectiu general del projecte és el de continuar i completar tant l’Atles de la Flora dels Pirineus com el seguiment de congesteres. Les accions que es portaran a terme permetran millorar la qualitat de les dades i la seva difusió, avaluar i alertar sobre els problemes de conservació de la flora i associar-se a un dispositiu internacional sobre el canvi climàtic (Phénoclim). A més, es desenvoluparà l’observació participativa de la població pirinenca i s’assegurarà la difusió dels treballs realitzats i els resultats obtinguts als Pirineus. Els principals resultats que s’esperen obtenir en aquest projecte són la difusió de dades florístiques en relació amb el clima a més de la comunicació i sensibilització sobre aquest tema entre la ciutadania.

Per part del CSIC, els investigadors de l’IBB involucrats són Teresa Garnatje, com coordinadora del projecte, i Àngel Romo i Jordi López, en qualitat de tècnics coneixedors de la flora dels pirineus i de la flora amenaçada, respectivament. El Consorci del Museu de Ciències Naturals hi participa com a soci tercer en virtut del seu personal amb el coneixement de la flora de Catalunya i de la gestió de l’herbari de l’IBB. El personal participant està format per Neus Nualart, Neus Ibáñez i Samuel Pyke en qualitat de tècnics. El projecte posarà en relleu la vàlua dels plecs d’herbari dipositats a l’IBB i la difusió de les seves dades com possibles indicadors del canvi climàtic.

El projecte es durà a terme durant 3 anys (juliol 2016 – juliol 2019). El passat 6 d’octubre es va fer una primera reunió a l’IBB amb els participants de Barcelona on es van establir les tasques per a començar a treballar en el projecte.

collage

Plantes pirinaiques Anemone alpina i Leontopodium alpinum

   

Autora: Neus Ibáñez

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies