Site Loader

Descripció d’una espècie nova, endèmica de l’illa de Mallorca

En un estudi publicat a la revista Collectanea Botanica, investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB) descriuen i donen a conèixer una espècie nova, endèmica de l’illa de Mallorca.

Els autors de l’estudi l’han anomenat Helichrysum massanellanum, fent referència al Puig de Massanella, l’única localitat de tot el món on creix. Aquesta espècie, coneguda pels mallorquins com a maçanella menuda, ha passat desapercebuda durant segles, doncs en els estudis botànics anteriors s’havia considerat que pertanyia a Helichrysum italicum subsp. microphyllum, una planta també present a altres illes Mediterrànies com Còrsega, Sardenya i Creta.

Els autors del present treball, basant-se en un estudi morfològic exhaustiu i detallat d’aquestes plantes i dels seus parents més pròxims en tota la Mediterrània, proposen una nova classificació per a tot el grup, recolzant-se també en dades genètiques publicades en un estudi anterior. Segons conclouen, les poblacions de muntanya de Mallorca són notablement diferents de la resta del grup i han de ser considerades com una espècie independent.

foto-1

Helichrysum massanellanum. (Fotografia: L. Sáez).

   

La maçanella menuda floreix des de finals de maig fins a l’agost. Té una àrea d’ocupació de només 2 km2, que es troba entre 700 i 1360 metres sobre el nivell del mar. Creix sobre vessants rocosos calcaris, mirant al nord, en una àrea d’alta concentració d’altres endemismes, com ara Genista valdes-bermejoi, Hypericum balearicum, Santolina magonica, Thymelaea velutina, Arenaria bolosii, Chaenorhinum rodriguezii i Euphorbia fontqueriana. Degut a la seva raresa i escassa àrea d’ocupació, pel que fa al seu estat de conservació es considera una espècie vulnerable.

foto-2

Massís de Massanella, vessant nord de la Serra des Teixos. (Fotografia: L. Sáez).

   

El descobriment d’aquesta nova espècie exemplifica l’alta diversitat i l’alt nombre d’endemismes de la flora balear. Aquest arxipèlag allotja 1551 espècies de plantes, de les quals un 9% són endèmiques i d’aquestes, malauradament, una alta proporció es troben en perill d’extinció. A més, posa de manifest la necessitat de realitzar estudis botànics aprofundits i integradors, fins i tot en zones considerades ben explorades, doncs encara cal recórrer un llarg camí fins a assolir una completa comprensió de la diversitat vegetal que ens envolta.

L’article sencer es pot consultar en el següent enllaç.

foto-3-reduida

Material tipus d’Helichrysum massanellanum, que ha estat dipositat als herbaris del Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal de la Universitat de Barcelona (plec BCN 20580) i de l’Institut Botànic de Barcelona CSIC-Ajuntament de Barcelona (plec BC 939749). (Image del plec BCN 20580 proporcionada pel Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal de la Universitat de Barcelona).

   

Autores: Mercè Galbany i Sònia Herrando

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «febrer 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
     
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
     

Butlletí de notícies