Site Loader

Intensificació agrícola, biodiversitat i serveis ecosistèmics de pol·linització

Cicle de seminaris IBB

Ponent: Dr. José Manuel Blanco-Moreno, Dept. Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona

Data: Dimarts 30 de juny 2015, 12:00 hores.

Lloc: Sala Salvador de l’IBB.


RESUM

Preservar la biodiversitat és desitjable no només des del punt de vista conservacionista. La conservació de la biodiversitat pot ser rellevant per a la provisió de serveis ecosistèmics, és a dir beneficis directes o indirectes que es deriven dels ecosistemes.

La intensificació agrícola ha tingut efectes negatius molt notables sobre la biodiversitat dels agroecosistemes, tant vegetal com animal. Entre d’altres efectes, la intensificació a escales de camp i de paisatge ha causat una reducció de les poblacions de pol·linitzadors arreu d’Europa. S’ha proposat que la reducció de la intensitat en la gestió agrícola, l’increment de la diversitat de cultius, o la proximitat als hàbitats naturals circumdants pot promoure un increment de l’abundància i la diversitat de pol·linitzadors, i en conseqüència afavorir els serveis que proporcionen aquests. Ara bé, no és massa conegut fins a quin punt aquests aspectes afecten als pol·linitzadors o quines repercussions sobre la pol·linització poden tenir en els paisatges agrícoles mediterranis.

En aquest seminari explorarem els efectes que té la intensificació agrícola, a escales de paisatge i de camp, sobre la biodiversitat i sobre la pol·linització en els secans de la Catalunya central. A partir dels resultats d’una experimentació portada a terme durant els últims anys, intentarem entendre les interrelacions entre la intensificació agrícola (en termes d’estructura del paisatge a diverses escales i de gestió agrícola), la diversitat vegetal, i l’abundància i la diversitat de pol·linitzadors, i com això repercuteix la pol·linització en aquests sistemes.

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

    «juliol 2024»
    DlDtDcDjDvDsDg
    1
     
    2
     
    3
     
    4
     
    5
     
    6
     
    7
     
    8
     
    9
     
    10
     
    11
     
    12
     
    13
     
    14
     
    15
     
    16
     
    17
     
    18
     
    19
     
    20
     
    21
     
    22
     
    23
     
    24
     
    25
     
    26
     
    27
     
    28
     
    29
     
    30
     
    31
     
        

Butlletí de notícies