Site Loader

Personal de l’herbari BC assisteix al Taller GBIF-Es “Publicación de Información de especies”

El passat 25 i 26 de maig va tenir lloc el taller “Publicación de información de especies” organitzat per GBIF.es al Real Jardín Botánico de Madrid, on va assistir la Dra. Noemí Montes, tècnica de l’herbari BC. Aquest taller va ser impartit per la Dra. Carmen Quesada (Universitat de Granada), el Dr. Francisco Pando (GBIF.es) i el Sr. Santiago Martínez de la Riva (GBIF.es).

gbif2

En primer lloc es va comentar la gran variabilitat i heterogeneïtat que existeix en la publicació d’informació sobre les espècies biològiques a la xarxa. Els gestors de la informació sobre biodiversitat han de vetllar per la conservació de la informació original, controlar la qualitat de la informació en cada pas, publicar els noms i les descripcions de manera estandarditzada, explicitar el tractament taxonòmic usat, l’origen de la informació i la seva escala geogràfica i, finalment, publicar les pàgines de cada espècie amb una URL pròpia que permeti enllaçar. També és important incloure la nomenclatura adequada en cada cas, posant especial atenció en els sinònims heterotípics (aquells segons el criteri taxonòmic de l’autor).

Existeixen diferents iniciatives que donen a conèixer informació sobre espècies biològiques a partir de diferents fonts (Encyclopedia of Life o World Flora On line). També existeixen aplicacions per a xarxes socials de treball, que permeten als investigadors gestionar, compartir i publicar dades taxonòmiques i sobre biodiversitat biològica en línia, fomentant la creació de comunitats de recerca virtuals.

Durant el desenvolupament del curs va incidir en l’ús d’estàndards internacionals per a compartir i intercanviar la informació de les dades biològiques, com poden ser:

    • Plinian Core: estàndard per a representar i compartir informació molt diversa a nivell d’espècie (descripcions, nomenclatura, traits, conservació, distribució, dades moleculars, etc.). És l’estàndard actualment utilitzat per a publicar informació sobre espècies a les següents institucions: SIB-COLOMBIA, CONABIO i MAGRAMA.
    • Darwin Core: estàndard basat en la documentació de la presència dels tàxons a la natura (observacions, espècimens, mostres o informació associada).

Per a publicar i gestionar aquests conjunts de dades existeixen diferents eines. L’Integrated Publishing Toolkit (IPT), per exemple, permet publicar, validar i compartir aquestes dades a través de la xarxa GBIF. Té interoperabilitat i permet l’ús de fulls de càlcul d’Excel o d’arxius de text amb estàndards com el Darwin Core Archive. Cada centre o institució controla el seu joc de dades i decideix quines publicar.

Al final del taller va tenir lloc un debat obert entre els participants sobre quin havia de ser el futur de la publicació de la informació d’espècies a la xarxa. Es va comentar que l’ideal seria un portal d’informació tipus Atlas of Living Australia (ALA), actualment una de les plataformes de dades de biodiversitat més avançada i que usa l’estàndard Plinian Core.

Autora: Noemí Montes-Moreno

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies