Site Loader

L’Antropocè: alea iacta est

Després de 13 anys de deliberacions, el Grup de Treball sobre l’”Antropocè” (AWG) finalment va presentar, fa un parell de mesos (31 d’octubre de 2023), la proposta per a la formalització de l'”Antropocè” com una nova època de l’Escala del Temps Geològic (GTS) als organismes geològics pertinents. Un llibre publicat el 2018 per l’investigador de l’IBB, Valentí Rull, ofereix un relat complet del terme i concepte de l’”Antropocè”, i la controvèrsia que l’envolta. En els últims anys, la proposta de l’AWG ha experimentat un impuls significatiu que ha portat a la seva finalització, tal com s’explica detalladament en un article del mateix investigador, que està disponible com a preimpressió i que es publicarà pròximament a la secció de Ciència i Societat de la revista EMBO Reports.

La Comissió Internacional d’Estratigrafia (ICS) està estudiant ara la proposta de l’AWG que, si s’aprova, es presentarà a la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) per a la seva ratificació. Si es ratifica, l'”Antropocè” s’afegirà a la Carta Cronostratigràfica Internacional (ICC) com una nova època del GTS i l’Holocè, l’època que va començar fa 11.700 anys després del final de l’última glaciació, es declararà acabada. El procés és similar a l’addició d’un nou element a la Taula Periòdica d’Elements (PTE), que és supervisada per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC).

Proposta del AWG per la definició de l'”Antropocè”.

La proposta de l’AWG considera que l’”Antropocè” va començar a mitjans del segle XX i situa la secció de referència –també coneguda com a Secció i Punt de Fronteres de l’Estratotip Global (GSSP) o, més popularment, clau daurat”– en els sediments laminats anualment del petit llac canadenc Crawford. El marcador estratigràfic que diferencia l'”Antropocè” dels sediments subjacents de l’Holocè és la pluja radioactiva, principalment el contingut de plutoni (239Pu), produïda per les proves de la bomba atòmica realitzades a la dècada de 1950. Aquest marcador comença a aparèixer als sediments superficials del llac de Crawford a uns 13-14 cm de la part superior, un límit que coincideix cronològicament amb la Gran Acceleració, nom que rep el període d’acceleració abrupta de la majoria dels indicadors d’industrialització i canvi global antropogènic.

El llac canadenc Crawford i els sediments emprats per la definició de l'”Antropocè”.

Segons el secretari de l’AWG, Colin Waters, l’èxit de la seva proposta no està garantit, ja que ha rebut nombroses crítiques de membres rellevants de l’ICS i de l’IUGS –inclosos els secretaris generals d’ambdues organitzacions, Philip Gibbard i Stanley Finney, respectivament– que estan directament implicats en la decisió final. Aquests estratígrafs emfatitzen que els procediments AWG per a la definició de l'”Antropocè” no segueixen les regles de la Guia Estratigràfica Internacional (IGS), que estableix les condicions a complir per a la inclusió d’una nova unitat estratigràfica a la ICC. També argumenten que uns quants centímetres de sediments no consolidats dipositats durant els últims 70 anys no són suficients per a definir una època geològica.

L’ICS/IUGS pot aprovar o rebutjar la proposta, o pot sol·licitar modificacions. S’espera que s’arribi a una decisió durant el 2024, abans del 37è Congrés Geològic Internacional, que se celebrarà a Busan (Corea del Sud) del 25 al 31 d’agost, on finalment es podria anunciar la decisió final.

Referències

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies