Site Loader

L’Institut Botànic de Barcelona, present a un congrés a l’Equador

Del 19 al 21 d’octubre es va celebrar a Samborondón (província de Guayas, a l’Equador) el V Congreso Ecuatoriano de Mastozoología, III Congreso Nacional de Manejo de Vida Silvestre y I Congreso Ecuatoriano de Centros de Rescate, Zoológicos, Acuarios y Afines. Aquest triple congrés, realitzat de forma conjunta, i organitzat per la Universidad de Especialidades Espíritu Santo (UEES), ha comptat amb una nodrida participació d’investigadors locals però també de la resta de Llatinoamèrica. El Dr. Jordi López-Pujol ha representat l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) al III Congreso Nacional de Manejo de Vida Silvestre, amb una participació molt activa (una conferència magistral de 45 minuts dins el simposi d’Especies Exóticas Invasoras organitzat per la Dra. Ileana Herrera, dues comunicacions orals de 15 minuts, i vuit pòsters), que es detalla a continuació:

El Dr. Jordi López-Pujol durant la seva conferència magistral Catalogación de la flora alóctona en el NO de la cuenca Mediterránea: esfuerzos recientes.

Presentacions orals:

 1. Catalogación de la flora alóctona en el NO de la cuenca Mediterránea: esfuerzos recientes [CONFERÈNCIA MAGISTRAL]. Carlos Gómez-Bellver, Neus Ibáñez, Neus Nualart & Jordi López-Pujol.
 2. Potencialidades (y limitaciones) de los portales de ciencia ciudadana en investigación botánica: el caso de iNaturalist [COMUNICACIÓ ORAL CURTA]. Carlos Gómez-Bellver, Neus Ibáñez, Sonia Herrando-Moraira, Mònica Utjés Mascó, Neus Nualart & Jordi López-Pujol.
 3. El género Kalanchoe (Crassulaceae) en Ecuador: de ornamental a vida silvestre [COMUNICACIÓ ORAL CURTA]. Anahí Vargas, Ileana Herrera, Neus Nualart, Anne Guézou, Carlos Gómez-Bellver, Efraín Freire, Patricia Jaramillo Díaz & Jordi López-Pujol.

Pòsters:

 1. LIFE medCLIFFS: un proyecto europeo para la gestión integral de las especies vegetales invasoras en el litoral del NE de Cataluña (España). Jordi López-Pujol, Carlos Gómez-Bellver, Roser Melero, Neus Ibáñez, Neus Nualart, Roi Rodríguez, Arnau Bosch, Daniel Vitales, María Guirado, Ponç Feliu, Gerard Carrión, Francesc Caralt, Josep Maria Pagès & Sònia García.
 2. La colina de Montjuïc (Barcelona): ejemplo de hotspot de plantas alóctonas en áreas urbanas. Neus Ibáñez, Paula Farelo, Carlos Gómez-Bellver, Josep Maria Montserrat, Samuel Pyke, Neus Nualart & Jordi López-Pujol.
 3. La invasora Kalanchoe tubiflora ha ampliado su nicho ecológico durante su conquista del planeta. Laura Mena, Mònica Utjés, Jordi López-Pujol & Neus Nualart.
 4. Flora alóctona de la cordillera de los Pirineos: catalogación y anàlisis. Javier Martínez-Fuentes, Neus Ibáñez, Gérard Largier, James Molina, Guilhem De Barros, Daniel Gómez, Begoña Garcia, Joseba Garmendia, Ignasi Soriano, Xavier Font, Benjamin Komac, Carlos Gómez-Bellver, Jordi López-Pujol & Neus Nualart.
 5. La caracterización del nicho ecológico como herramienta en la delimitación de especies: el caso de Clematisen el NE de Asia. Paula Pueyo-Herrera, Sonia Herrando-Moraira, Neus Nualart, Lei Xie & Jordi López-Pujol.
 6. Climate Stability Index (CSI), una cartografía de alta resolución a escala mundial de la estabilidad climática (3,3 Ma-año 2100) ya disponible para estudios biológicos y ecológicos. Neus Nualart, Sonia Herrando-Moraira, Mercè Galbany-Casals, Núria García-Jacas, Haruka Ohashi, Tetsuya Matsui, Alfonso Susanna, Cindy Q. Tang & Jordi López-Pujol.
 7. Táxones propuestos por Pourret basados en los especímenes conservados en el herbario Salvador (siglo XVIII). Laura Gavioli, Neus Nualart, Jordi López-Pujol & Neus Ibáñez.
 8. Aspectos genómicos y cromosómicos en plantas invasoras de origen híbrido: el caso de Kalanchoe × houghtonii D.B. Ward (Crassulaceae). Neus Besolí, Joan Pere Pascual-Díaz, Roi Rodríguez González, Jordi López-Pujol, Neus Nualart, Neus Ibáñez, Sònia Garcia & Daniel Vitales.

Imatge d’un dels pòsters defensats durant el congrés.

A banda de la participació al congrés, el Dr. Jordi López-Pujol va celebrar diverses reunions per tal d’enfortir el paper de l’IBB (principalment a través de Xenoplants, que agrupa diferents investigadors interessats en espècies al·lòctones) en estudis botànics a l’Equador. Amb la Dra. Ileana Herrera, investigadora de la UEES i principal experta en el gènere Kalanchoe a Llatinoamèrica, es va concretar la participació de Xenoplants en l’elaboració del proper catàleg de la flora al·lòctona de l’Equador (del qual ella n’és la coordinadora), mentre que amb el vice-rector d’investigació de la UEES, Fernando Espinoza, es van explorar les possibles vies de col·laboració entre aquesta universitat i l’IBB.

Autor: Jordi López-Pujol

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies