Site Loader

La col·lecció de Narcissus de l’IBB

El viver del JBB-IBB (Jardí Botànic de Barcelona – Institut Botànic de Barcelona) alberga una important col·lecció de bulbs d’espècies de Narcissus silvestres que gaudeix d’un reconeixement considerable, tant per la seva magnitud com per la seva diversitat. La col·lecció comprèn més de 70 tàxons entre tipus, híbrids i subespècies, que es conserven com a planta viva, en més d´un miler de testos dins d’un hivernacle creat per aquesta finalitat.

Aquesta recopilació és fruit de molts anys de recol·leccions pels diferents indrets de la geografia peninsular, el Marroc i altres països de la conca mediterrània, encapçalades pel Dr. Francisco Javier Fernández Casas, amb la col·laboració d’investigadors de l’IBB. L’adquisició d’aquests individus recol·lectats al camp es remunta a principis dels anys 80 i fou a finals d’aquesta dècada, quan s’inicià la col·lecció.

El manteniment de la col·lecció és una tasca complexa, atès que els hàbitats de procedència de les diferents espècies són molt dispars i en alguns casos, com per exemple els espècimens d’alta muntanya (Narcissus nivalis), no arriben a prosperar adequadament a la nostra latitud. D’altres, com N. jonquilla, requereixen viure en llocs mig inundats i per tant, se’ls ha d’oferir un medi el més semblant possible al que creixen a la natura.

Així doncs, una de les tasques de conservació més importants és la d’oferir a les plantes un bon medi de cultiu, per això, periòdicament, cada quatre o cinc anys, i durant el repòs estival dels bulbs, es procedeix al seu transplantament i divisió en cas necessari, sempre deixant individus testimonials de cada població al viver en quantitat raonable per a la continuació del seu estudi.


També es procedeix a renovar i millorar l’etiquetatge on apareix el nom de l’espècie (ja sigui confirmat o dubtós) i un codi de recol·lecció relacionat amb una sèrie de dades importants per a la seva determinació com el lloc geogràfic i l’hàbitat de procedència de cada individu.

L’objectiu principal de la col·lecció és permetre l’estudi del gènere des de diversos punts de vista, com el taxonòmic, genètic i farmacològic. Exemple d’aquest últim fou el treball «Contribució a l’estudi dels alcaloides del gènere Narcissus», realitzat per Carles Codina i publicat el 1991 per la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona.

La col·lecció de Narcissus ha estat objecte d’admiració dels jardiners que la coneixem bé i tenim el plaer de treballar-la i contemplar-la sovint, però també de botànics i, fins i tot, d’il·lustradors, com en Joaquim Conca que va plasmar, amb molt detall, la bellesa de molts exemplars en les seves obres, de tal manera que en va néixer una exposició a l’IBB i un catàleg anomenat «L’observació i el traç» (més informació).

Autors: Núria Abellán i Miquel Veny

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies