Site Loader

Participació d’investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona a la XXIV Bienal de la Real Sociedad Española de Historia Natural

Del 8 a l’11 de setembre s’ha celebrat a València la XXIV Bienal de la Real Sociedad Española de Historia Natural. Aquesta entitat, nascuda del 1871, es considerada la societat científica més antiga d’Espanya i compleix aquest any el seu 150 aniversari. Des dels seus inicis fins avui ha perseguit fomentar la investigació, l’estudi i la difusió de la natura i del patrimoni natural. Aquestes biennals pretenen afavorir les sinergies entre les diferents àrees de coneixement de les Ciencies Naturals i aportar uns resultats que afavoreixin una major accessibilitat, eficiència i qualitat en la formació de futures generacions d’estudiants de les Ciències Naturals.

Aquest congrés s’ha organitzat des de la Universitat de València, el Museu d’Història Natural i el Jardí Botànic de València i porta per títol “La huella Humana en la Naturaleza”. El congrés tenia format semi virtual, i hi van assistir de forma presencial el Dr. Jordi López-Pujol i l’estudiant de TFM Paula Pueyo-Herrera, i de forma virtual les Dres. Neus Ibáñez i Noemí Montes-Moreno i les estudiants de TFG Alba Martín i Laura Mena. Des de l’Institut Botànic de Barcelona (IBB) s’hi van presentar un total d’11 treballs, 6 presentacions orals i 5 pòsters, que es detallen a continuació separats per les temàtiques del congrés.


Destacar que la Dra. Neus Ibáñez va formar part del comitè científic del congrés. El pòster que portava per títol Este pliego está muy vivo, presentat pel personal de l’herbari, és el que va generar més preguntes al blog de la pàgina web i es va poder comentar i defensar durant la sessió d’intercanvi de pòsters virtuals (que va tenir lloc l’últim dia del congrés) per aquesta mateixa investigadora.

Presentacions orals

Sección 2. Botánica, Zoología, Ecología, Medio Ambiente y Antropología

 • La brioteca del Instituto Botánico de Barcelona: caracterización de las muestras de Cataluña y aplicaciones en conservación. Alba Martín, Diana Muñiz, Montserrat Brugués, Elena Ruiz, Neus Ibáñez & Neus Nualart.
 • La subcolección de plantas vasculares del Norte de África depositada en el herbario BC. Noemí Montes-Moreno, Neus Ibáñez, Eduard Farràs, Laura Gavioli, David Pérez-Prieto & Neus Nualart.
 • Kalanchoe × houghtonii y sus parentales (K. daigremontiana y K. tubiflora): ¿cuál de los tres taxones es más invasor? Laura Mena, Mónica Utjés, Neus Nualart & Jordi López-Pujol.
 • Modelización de nicho ecológico aplicada a la conservación del endemismo relicto de Asia Oriental. Paula Pueyo-Herrera, Neus Nualart, Sonia Herrando-Moraira, Cindy Q. Tang & Jordi López-Pujol.

Sección 6. Historia de las Ciencias Naturales

 • El herbario del Instituto Biológico de Sarrià y el botánico Jaume Capell Bellmunt (1907-1965): un buen ejemplo de las aportaciones a la botánica fuera de los centros de enseñanza superior o de investigación. Carles Burguera, Joan Vallès & Neus Ibáñez.

Sección 9. Ciencia ciudadana

 • Oportunidades y limitaciones de los portales de ciencia ciudadana en la botánica: el caso de iNaturalist. Jordi López-Pujol, Laura Mena García, Badis Bensid, Carlos Gómez-Bellver, Sonia Herrando-Moraira, Neus Ibáñez, Monica Utjés Mascó & Neus Nualart.
Pòsters

 • Este pliego está muy vivo. Iván Pérez-Lorenzo, Eduard Farràs, Laura Gavioli, Neus Nualart, Noemí Montes-Moreno, David Pérez Prieto & Neus Ibáñez (pòster, vídeo).
 • Catálogo de nombres de táxones descritos por Font Quer durante el Iter Maroccanum y contribución científica a la flora de Marruecos. Andrea Shugulí, Neus Nualart, Alfonso Susanna & Noemí Montes-Moreno (vídeo).
 • Climate Stability Index (CSI), una cartografía de alta resolución a escala mundial de la estabilidad climática (3,3 Ma-año 2100). Sonia Herrando-Moraira, Neus Nualart, Mercè Galbany-Casals, Núria García-Jacas, Haruka Ohashi, Tetsuya Matsui, Alfonso Susanna, Cindy Q. Tang & Jordi López-Pujol (vídeo).
 • Kalanchoe tubiflora ¿ha ampliado su nicho ecológico en su conquista del planeta?Laura Mena, Monica Utjés, Jordi López-Pujol & Neus Nualart (vídeo).
 • La caracterización del nicho ecológico como herramienta en la delimitación de especies: el caso de Clematis en el NE de Asia. Paula Pueyo-Herrera, Sonia Herrando-Moraira, Neus Nualart, Lei Xie & Jordi López-Pujol (vídeo).

Per a més informació, podeu consultar el llibre de resums o la pàgina web del congrés.

Autors: Neus Ibáñez i Jordi López-Pujol

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies