Site Loader

S’actualitza el coneixement sobre l’estat de conservació de la flora més amenaçada de les Illes Salvatges

Un equip format per dos investigadors de l’Institut Botànic de Barcelona (Jordi López-Pujol i Roser Vilatersana) i un investigador del Jardí Botànic de Madeira (José Augusto Carvalho) van realitzar un projecte de conservació de la flora endèmica en perill crític de les Illes Salvatges (Ilhas Selvagens), finançat per The Mohammed bin Zayed Species Conservation Fund, amb el suport i col·laboració del Parc Natural de Madeira. Aquest projecte es centrava en l’estudi de tres endemismes exclusius d’aquest arxipèlag, greument amenaçats, amb els objectius de realitzar un estudi demogràfic, d’avaluar el seu estat de conservació i d’implementar mesures efectives per a la seva conservació. Aquests tres endemismes són Argyranthemum thalassophilum, Asparagus nesiotes subsp. nesiotes i Euphorbia anachoreta, tots ells inclosos dins el Top 10 de plantes prioritàries de la Macaronèsia ja que es distribueixen en una àrea molt petita i tenen una mida poblacional menor de 250 individus.

Les Illes Salvatges formen un arxipèlag volcànic aïllat de l’Oceà Atlàntic Nord, amb una àrea de 2,73 km2 i situat a 290 km de Madeira i a 160 km de les Illes Canàries. Està administrat per la Regió Autònoma de Madeira (Portugal) i està format per tres petites illes (Selvagem Grande, Selvagem Pequena i Illhéu de Fora) i diversos illots minúsculs (Figura 1). Un tret important d’aquestes illes és que, amb l’excepció de Selvagem Grande, no han tingut presència humana continuada.

Figura 1. Localització de les Illes Salvatges.

En aquest primer article publicat del projecte, es presenten els resultats de l’estudi demogràfic dels tres endemismes, que consistí en una estimació de la mida de les poblacions de les tres espècies, la realització de mesures morfològiques, la determinació de l’estadi de desenvolupament de cada individu, i l’observació d’amenaces reals i potencials de les poblacions que ajudaren a determinar l’estatus de conservació de cada espècie.

Argyranthemum thalassophilum és una mena de margarida que només es troba a Salvagem Pequena (illa de 0,16 km2) en una única població de 79 individus que ocupa una àrea de menys de 500 m2. No vam observar en aquesta població cap plàntula ni cap individu juvenil. Aquesta manca de regeneració de la població, juntament amb la competència d’altres espècies, pot accelerar el declivi d’aquesta espècie (Figura 2).

Figura 2. Argyranthemum thalassophilum. Aspecte de la planta i detall de la flor.

Asparagus nesiotes subsp. nesiotes (Figura 3. A) és un tàxon que també es troba solament a la Selvagem Pequena. Es van comptabilitzar 220 individus que incloïen adults, juvenils i plàntules, subdividits en tres subpoblacions, tot i que la més petita d’elles només presentava dos individus. D’entre els adults, es van observar individus de grans dimensions (en alguns d’ells hi feien niu ocells marins com ara les baldrigues cendroses de les Canàries, Figura 3. B).

Figura 3. A. Asparagus nesiotes subsp. nesiotes. Aspecte de la planta i detall de la flor. B. Niu de baldriga cendrosa (Calonectris diomedea) en un individu adult d’Asparagus nesiotes subsp. nesiotes.

Euphorbia anachoreta (Figura 4) és un endemisme exclusiu de l’Illhéu de Fora (illot de 0,07 km2), on s’hi troba una única població de 85 individus (58 madurs i 27 juvenils o plàntules).

Figura 4. Euphorbia anachoreta.

Emprant els criteris internacionals de conservació (els que fixa la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, IUCN per les seves sigles en anglès), les tres espècies es categoritzen com a “amenaçades” (Endangered, EN) sota el criteri D de la IUCN (menys de 250 individus madurs). Tot i això, A. thalassophilum podria perfectament catalogar-se com a “En Perill Crític” (Critically Endangered, CR, que és la categoria de màxima amenaça) atesa la manca de regeneració de l’espècie i els problemes de competència amb altres espècies, que la deixa dins un escenari de declivi continuat.

 

Més informació:

Carvalho, J. A., Vilatersana, R. & López-Pujol, J. (2021). Conservation status of three endemic plants of the Selvagens Islands (northern Atlantic Ocean): Argyranthemum thalassophilum, Asparagus nesiotes subsp. nesiotes and Euphorbia anachoreta. Plant Biosystems 1-7. doi.org/10.1080/11263504.2020.1829728

Autors: Jordi López-Pujol i Roser Vilatersana

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies