Site Loader

El paper de les famílies botàniques en l’etnobotànica medicinal

Els estudis que suggereixen que les plantes medicinals no s’escullen a l’atzar són cada cop més freqüents. L’objectiu d’aquest treball és donar a conèixer el paper de les famílies botàniques a l’etnobotànica, representant en un marc filogenètic molecular les relacions entre famílies i usos medicinals de les plantes vasculars citades en els territoris de parla catalana. S’han analitzat un total de 47.630 reports d’ús, agrupats en 120 famílies botàniques. A través de la inferència bayesiana s’ha estimat les famílies sobreutilitzades i infrautilitzades de la flora medicinal. L’índex d’etnobotanicitat, s’ha calculat a nivell específic (14,44%) i també a nivell familiar (68,21%), així com també dos índexs de diversitat per a mesurar la riquesa dels tàxons reportats dins de cada família. Les famílies més reportades són Lamiaceae i Asteraceae i els trastorns més reportats són els del sistema digestiu i nutricional. Basant-se en els resultats metanalítics, que indiquen nodes calents de plantes útils a nivell filogenètic, es pot suggerir una investigació etnofarmacològica específica, incloent-hi un enfocament fitoquímic de tàxons particularment interessants.

 

Més informació:

Gras, A., Hidalgo, O., D’Ambrosio, U., Parada, M., Garnatje, T. & Vallès, J. 2021. The role of botanical families in medicinal ethnobotany: a phylogenetic perspective. Plants, 10(1), 163. https://doi.org/10.3390/plants10010163

Autora: Airy Gras

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies