Site Loader

El paper de les famílies botàniques en l’etnobotànica medicinal

Els estudis que suggereixen que les plantes medicinals no s’escullen a l’atzar són cada cop més freqüents. L’objectiu d’aquest treball és donar a conèixer el paper de les famílies botàniques a l’etnobotànica, representant en un marc filogenètic molecular les relacions entre famílies i usos medicinals de les plantes vasculars citades en els territoris de parla catalana. S’han analitzat un total de 47.630 reports d’ús, agrupats en 120 famílies botàniques. A través de la inferència bayesiana s’ha estimat les famílies sobreutilitzades i infrautilitzades de la flora medicinal. L’índex d’etnobotanicitat, s’ha calculat a nivell específic (14,44%) i també a nivell familiar (68,21%), així com també dos índexs de diversitat per a mesurar la riquesa dels tàxons reportats dins de cada família. Les famílies més reportades són Lamiaceae i Asteraceae i els trastorns més reportats són els del sistema digestiu i nutricional. Basant-se en els resultats metanalítics, que indiquen nodes calents de plantes útils a nivell filogenètic, es pot suggerir una investigació etnofarmacològica específica, incloent-hi un enfocament fitoquímic de tàxons particularment interessants.

 

Més informació:

Gras, A., Hidalgo, O., D’Ambrosio, U., Parada, M., Garnatje, T. & Vallès, J. 2021. The role of botanical families in medicinal ethnobotany: a phylogenetic perspective. Plants, 10(1), 163. https://doi.org/10.3390/plants10010163

Autora: Airy Gras

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies