Site Loader

Evolució i descoberta d’una nova espècie entre les Cymbalaria de la Mediterrània oriental

El sud de la península balcànica acull una enorme diversitat d’espècies i grau d’endemisme. Especialment interessant per la biogeografia de la Regió Mediterrània són les illes de l’Egeu, que es troben en la frontera entre les regions florístiques Mediterrània i Irano-Turaniana. En aquest estudi ens centrem en un complex grup d’espècies del gènere Cymbalaria per estudiar-ne el seu origen i proposar una classificació d’acord amb la seva història evolutiva. Entre d’altres, mostrem com les Illes Egees s’han colonitzat des del continent diverses vegades per aquest grup d’espècies, que haurien aprofitat les oscil·lacions del nivell del Mar durant les glaciacions per dispersar-se d’una illa a una altra, fins i tot creuant una coneguda barrera biogeogràfica: la línia de Rechinger. A més, aquest estudi apunta a una complexa evolució lligada a duplicacions del genoma. Finalment, hi describim la nova espècie Cymbalaria spetae, en base a evidències morfològiques i evolutives. El testimoni d’herbari utilitzat per a la descripció (el typus) ha quedat dipositat a l’herbari de l’Institut Botànic de Barcelona.

Cymbalaria longipes, endemisme de la Mediterrània oriental

 

Més informació:

Carnicero, P., Garcia-Jacas, N., Sáez, L., Constantinidis, T. and Galbany-Casals, M., 2021. Disentangling relationships among eastern Mediterranean Cymbalaria including description of a novel species from the southern Peloponnese (Greece). Plant Systematics and Evolution, 307(2). DOI: 10.1007/s00606-020-01730-3

Autor: Pau Carnicero

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies