Site Loader

Base de dades (GeSDaBaF) de la mida del genoma de plantes de la flora balcànica

La península dels Balcans és un dels 250 centres de diversitat vegetal identificats al món i un dels principals hotspots de biodiversitat a Europa, juntament amb la península Ibèrica i la Itàlica, especialment les seves regions muntanyoses que representen un dels sis centres europeus de diversitat vegetal excepcional. Aquesta diversitat tan elevada és el resultat de processos migratoris, abans, durant i després de les glaciacions. Un dels motius que explica la riquesa florística dels Balcans és l’existència de refugis, en els quals moltes espècies han sobreviscut durant els períodes glacials i interglacials.

La presència de diferents grups de plantes relictes de la flora del terciari fa que aquesta àrea geogràfica sigui especialment interessant per a estudis evolutius. S’ha estimat que la flora balcànica té més de 2600 tàxons endèmics, que en representen al voltant del 27%. Aquesta flora ha estat ben estudiada a nivells morfològic, fitogeogràfic i taxonòmic, però s’ha prestat una escassa atenció a la mida del genoma. La quantitat d’ADN nuclear (mida del genoma) dels organismes és un caràcter biològic fonamental relacionat amb molts altres paràmetres biòtics i abiòtics.

L’objectiu d’aquest treball ha estat compilar totes les dades de mida del genoma d’espècies de la regió balcànica en una base de dades disponible en línia i actualitzada regularment. Aquest treball consta de dues parts diferenciades. La primera és una aportació de valors de mida del genoma de plantes balcàniques, principalment d’espècies per a les quals es desconeixia la mida del genoma. D’una banda, es va mesurar la quantitat d’ADN nuclear de 54 accessions de 51 tàxons pertanyents a 43 gèneres i a 25 famílies. Entre els valors obtinguts, 46 són nous i representen el 6,43% dels 731 tàxons dels Balcans amb quantitat d’ADN nuclear coneguda.

Dels resultats obtinguts cal destacar, per una banda, que tres tàxons van presentar dos nivells de ploïdia en diferents poblacions i, per l’altra, que s’ha detectat endoreplicació parcial a Dactylorhiza cordigera subsp. bosniaca. Aquesta observació aporta una nova incorporació a la llista de casos d’endoreplicació parcial a les Orchidaceae, una família que, juntament amb les Brassicaceae, són de les que mostren aquest fenomen amb més freqüència. La segona part consisteix en la recopilació de totes les dades bibliogràfiques sobre mida del genoma per a plantes de la regió dels Balcans en la base de dades anteriorment mencionada, que inclou 1013 accessions i 731 tàxons (vegeu l’article per a més detalls).

Aquest treball és fruit de molts anys de col·laboració entre grups de recerca de diferents països, liderada per la Prof. Sonja Siljak-Yakovlev (Université Paris-Saclay, CNRS).

Alguns dels tàxons de la flora balcànica analitzats: (a) Mt Čvrsnica (Pločno, 2190 m) amb Dianthus freynii; (b) Dianthus freynii; (c) Alyssum bosniacum; (d) Alyssum moellendorfianum; (e) Aquilegia dinarica; (f) Campanula hercegovina; (g) Aubrieta columnae subsp. croatica; (h) Asperula hercegovina; (i) Fritillaria montana. Autor de les fotografies: F. Bogunić.

   

Més informació:

Siljak-Yakovlev, S., Muratović, E., Bogunić, F. et al. Genome size of Balkan flora: a database (GeSDaBaF) and C-values for 51 taxa of which 46 are novel. Plant Syst Evol 306, 40 (2020). https://doi.org/10.1007/s00606-020-01670-y

Autors: Teresa Garnatje i Joan Vallès

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

  «abril 2024»
  DlDtDcDjDvDsDg
  1
   
  2
   
  3
   
  4
   
  5
   
  6
   
  7
   
  8
   
  9
   
  10
   
  11
   
  12
   
  13
   
  14
   
  15
   
  16
   
  17
   
  18
   
  19
   
  20
   
  21
   
  22
   
  23
   
  24
   
  25
   
  26
   
  27
   
  28
   
  29
   
  30
   
       

Butlletí de notícies