Site Loader

Les reestructuracions cromosòmiques tenen un paper fonamental en la mida del genoma d’Anacyclus

El gènere Anacyclus, pertanyent a la família de les asteràcies o compostes, comprèn vuit espècies de la regió mediterrània occidental. L’interès dels biòlegs per aquest gènere ve de lluny, desencadenat en part pel descobriment de l’existència de diferències considerables en la mida del genoma d’espècies properes, malgrat presentar el mateix nombre de cromosomes, 2n=18. Aquest paràmetre varia substancialment amb el nombre de cromosomes i, en menor mesura, amb l’activitat de l’ADN repetitiu.

En alguns treballs preliminars ja s’albirava una història evolutiva complexa del gènere, en la qual la hibridació hi hauria jugat un paper rellevant. Després d’un primer treball (Vitales et al. 2018)1 en el qual s’establiren les relacions filogenètiques entre les seves espècies i la delimitació del gènere, aquest nou treball es proposava, com a objectiu principal, esbrinar quin era el mecanisme que millor explicaria l’evolució de la mida del genoma a Anacyclus.

És àmpliament acceptat que, descartades la poliploïdia i altres tipus de variacions en el nombre de cromosomes, els canvis en la quantitat d’ADN repetitiu són el principals responsables de la variació en la mida del genoma de les espècies vegetals, però calia veure si hi havia altres processos subjacents a l’esmentada variació en una història evolutiva tan complexa com la que presenta aquest gènere.

Amb aquest objectiu, s’analitzà l’ADN repetitiu utilitzant les dades de la seqüenciació Illumina que, malgrat l’existència de diferents episodis independents d’expansions i contraccions de la mida del genoma durant l’evolució del gènere, mostraven una composició qualitativa i quantitativa similar dels elements repetitius en les diferents espècies.

Els nostres resultats, juntament amb dades citogenètiques procedents d’altres treballs, suggereixen que les diferències en la mida del genoma d’Anacyclus estan més relacionades amb reestructuracions cromosòmiques (intercanvis de fragments de cromosomes) associades a la hibridació homoploide (entre espècies amb el mateix nivell de ploïdia) que amb canvis en l’ADN repetitiu. Tot i que els resultats han estat concloents, caldrà estudiar altres grups de plantes que mostrin patrons similars al d’Anacyclus per tal de determinar si aquest mecanisme d’evolució de la mida del genoma és més freqüent del que s’havia pensat fins ara.

Evolució de la mida del genoma i comparació dels elements repetitius a les espècies Anacyclus.

(a) Arbre filogenètic de les espècies d’Anacyclus (segons Oberprieler, 2004) amb gradients de color al llarg de les branques que indiquen canvis inferits en la mida del genoma. (b) Abundància genòmica dels deu grans grups d’elements ordenada per la seva mida a Anacyclus.

   

1Vitales, D., Nieto-Feliner, G., Vallès, J., Garnatje, T., Fırat, M. & Alvarez, I. 2018. A new circumscription of the Mediterranean genus Anacyclus (Anthemideae, Asteraceae) based on plastid and nuclear DNA markers. Phytotaxa 349: 1–17.

     

Més informació:

Vitales, D., Álvarez, I., Garcia, S., Hidalgo, O., Nieto-Feliner, G., Pellicer, J., Vallès, J. & Garnatje, T. 2020. Genome size variation at constant chromosome number is not correlated with repetitive DNA dynamism in Anacyclus (Asteraceae). Annals of Botany 125(4): 611-623.  doi.org/10.1093/aob/mcz183

Autors: Daniel Vitales, Sònia Garcia i Teresa Garnatje

Visites al papilionari

Durant la primavera (març-juny) les escoles poden venir a visitar el papilionari els dimecres al matí. Per a més informació contacteu amb info@ibb.csic.es

Actualitat

Signat el nou conveni del centre mixt amb l’acord del CSIC i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Nou conveni amb data del 10/11/2023.

Consulta aqui el conveni.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies