Site Loader

Coneixement ecològic tradicional i ciència ciutadana units en CONECT-e

El coneixement ecològic tradicional ha adquirit gran importància per a la conservació dels ecosistemes al voltant del món. En una època en la qual no hi havia amb prou feines químics, els nostres avis observaven la naturalesa de la qual s’alimentaven, obtenien remeis per a les malalties i la cuidaven per poder seguir obtenint els seus beneficis.

logo conecte_high quality

Amb l’objectiu que aquests coneixements no es perdin en les noves generacions, neix CONECT-e (Compartint el CONeixement ECològic Tradicional) una plataforma interactiva oberta que, en col·laboració amb l’Institut Botànic de Barcelona (IBB), pretén promoure la conservació i difusió del coneixement ecològic tradicional de 7 categories: plantes, varietats tradicionals, animals, canvi climàtic, ecosistemes, fongs i minerals.

Aquesta plataforma s’inspira en l’Inventari Espanyol dels Coneixements Tradicionals relatius a la Biodiversitat (IECTB) però seguint el format de ciència ciutadana. L’objectiu  és que siguin els propis ciutadans els qui descriguin i comparteixin els usos, curiositats o característiques de les espècies a la seva regió. Fins ara, el projecte està tenint un gran acolliment: hi ha més de 1.500 fitxes publicades i prop de 17.000 entrades.

La plataforma presenta un format wiki i el funcionament és molt senzill: després de registrar-se i completar el perfil, ja es poden aportar noms, fotografies, usos de plantes i animals silvestres, traduir fitxes o completar mapes explicatius de les diferents espècies o minerals locals.

Pels que s’inicien en aquests coneixements, la web de CONECT-i proporciona guies etnobotàniques i l’oportunitat de que altres usuaris experts comenten, pregunten i confirmen l’actualitat dels coneixements que s’han publicat.

Si vols participar o obtenir més informació, no dubtis a passar-te per www.conecte.es o tenir totes les novetats al Facebook.

Autora: Pilar Bayón

Actualitat

Finalització del procés de selecció de la Direcció de l’Institut Botànic de Barcelona per als propers quatre anys, segons el Reglament de Règim Intern de l’IBB com a centre mixt del CSIC i l’Ajuntament de Barcelona.

Nou director amb data del 13/12/2022: Jesús Gómez-Zurita Frau.

Consulta aquí el projecte de direcció.

Catàleg de tipus nomenclaturals

Esdeveniments

Butlletí de notícies